Синята коалиция обмисля да подкрепи ГЕРБ на местните избори в София

„Класа“

Има вероятност Синята коалиция да не се яви самостоятелно на предстоящите частични местни избори в София през есента. Това съобщиха пред „Класа“ източници от СДС и ДСБ. Лично съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов е заявил пред свои съпартийци от ДСБ, че кметските избори в столицата тази есен не са приоритет и партията ще се мобилизира за местния вот през 2011 г. Изказването му предизвикало известно недоволство, защото десните активисти не искали да сдадат статута на София като „син град“, довериха тъмносини активисти.
Сред обсъжданите варианти в Синята коалиция бил и този да подкрепи кандидата на ГЕРБ, без да има официално подписано споразумение.
„Пред Синята коалиция в момента стои следният въпрос – дали да се явим на предстоящите частични местни избори в София със самостоятелен кандидат, или да излезем в коалиция с ГЕРБ“, коментира вчера пред „Класа“ председателят на ДСБ -София Атанас Атанасов.
ГЕРБ все още не са готови с конкретно предложение за кметския пост в София. Общински съветници от партията на Борисов бяха категорични пред „Класа“, че и.д. градоначалникът в момента Минко Герджиков не е сред спряганите имена, въпреки че има голяма вероятност той да остане на „Московска“ 33 след изборите. Фаворитът за кандидат-кмет на София от ГЕРБ засега е настоящият председател на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов. Оттам уточниха, че все още въпросът не е на дневен ред в партията и е възможно да излязат и други кандидатури.
От БСП съобщиха, че ще правят вътрешен избор за кандидат-кмет на столицата. Най-вероятните имена засега са бившият зам.-министър на финансите и настоящ червен общински съветник Георги Кадиев и Таско Ерменков, който в момента е директор на Агенцията по енергийна ефективност.
След заседанието на НДСВ от вторник в политическите среди се заговори, че жълтата партия най-вероятно ще заложи на познати имена за кметската кампания в София. Като фаворити там се очертават бившият министър на образованието Даниел Вълчев, бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси и общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев.
Очертава се интересна битка и за Враца. Областният град остана без кмет, след като Тотю Младенов пое Министерството на труда и социалната политика. БСП обмисля, преди да обяви своя кандидат, да проведе социологическо проучване, за да издигне най-подкрепяната от гражданите кандидатура. НДСВ също обмислят подобна тактика, въпреки че в техните редици се спрягат имената на Христина Христова, бивш социален министър, и на Антонио Георгиев, бивш областен управител. ГЕРБ все още нямат ярко изразен кандидат за кмет, но почти сигурно е, че името му ще бъде подсказано на премиера Бойко Борисов от Николай Коцев, мажоритарния депутат на ГЕРБ от Враца.

Станете почитател на Класа