Горанов защити държавните бензиностанции и данъчни складове

За периода на пандемията борсовите цени на петрол за намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете.

При бензина статистиката за цената е подобна. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг по темата за създаването на стопанисвани от държавата бензиностанции.

По-рано днес финансовият министър заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов участваха в извънредно правителствено заседание, на което е разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. По време на брифинга те разясниха допълнително за идеята на правителството.

"Група бензиностанции поддържа средно с по 20 ст. над средната цена. Горивото напуска данъчния склад с платен акциз и ДДС, така че държавата почти е изчерпала ролята си за ценообразуването. Близо 50 ст. е цената от най-ниските и най-високите цени и това е провокирало държавата да търси решения", коментира Горанов.

Той допълни, че ресорното му министерство многократно е получавало данни, че конкуренцията в бранша не работи.

В период на криза все по-остро се забелязват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви министърът.

"Изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси може да бъде обобщено по следния начин. Тези складове са собственост на 6 лица", коментира министърът, като допълни, че оттам идва и идеята Държавния резерв да се прехвърли на отговорността на държавната компания, която да може и да оперира вместимостите, с които Резервът разполага.

"Ако собственик на бензиностанция у нас иска да продава, той има две опции - да внесе от чужбина чрез отложено плащане на акциз. При това условие той трябва да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има само една опция - да си купи горивото директно от Гърция с платен акциз", обясни Горанов.

Така според него една държавна петролна компания би дала достъп до данъчните складове на всички търговци на пазара.

По думите му КЗК многократно е сигнализирала държавата за този проблем.

Той коментира още, че според плановете на държавата с изграждането на до 100 подобни обекта на места, където обикновените граждани нямат достъп до качествена услуга, може да се гарантира определена сигурност.

"Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където има по-малко предлагане" обясни министърът като допълни, че приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряването на конкурентна среда.

"Четейки анализите и докладите на Комисията, оставаме с впечатлението, че всичко е наред, но изглежда, че не е така", добави Горанов.

Горанов трябваше да отговори на журналистически въпроси и за публикуваните днес от бизнесмена Васил Божков твърдения, че той и премиера са оказали натиск върху бизнесмена да сключи договори за реклама с определена медия в замяна на политически чадър.

Господин Божков не е получавал привилегировано третиране, от който и да е държавен орган, категоричен бе той.

"Няма как да знам дали този документ, подписан между двама души, е автентичен. Прочетох, че по някакъв начин се ангажира държавен орган, но искам да ви уверя, че да накараш пет човека - от ДАНС, от министерството на икономиката, от министерството на правосъдието, да работят в съглашение, със сигурност не е лесно. Единственият упрек към комисията е грешното прилагане на закона по отношение на дължимите такси", коментира министърът.

"Опит за внушение, че правителството е увредило нечии интереси, свързани с бизнес отношения. Преди две седмици, още при първата изява на г-н Божков, заявих, че и аз, и мои колеги сме водили разговори за подобряване на бизнес средата. Една от темите е била намаляването на ДДС - нещо, което аз не подкрепям и продължавам да съм с резерви. Опит за внушение е, че един или друг политик се е месил в отношенията с партньорите на Божков в бизнеса му или други договорни партньори от медии. Това е опит за пренасяне на вина към правителството за действия или бездействия от страна на организаторите на хазартни игри", коментира той по казуса и допълни, че лично няма никакви претенции към Божков.

Станете почитател на Класа