Борисов: Обмисляме по-рано премахване на извънредното положение

Отмяна на извънредното положение преди 13 май обмислят от правителството. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов днес при инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци, цитиран от БНР.

По думите му, той е възложил на юристи задачата да разберат как това е възможно, като едновременно се приложи закон, според който носенето на маски остава задължително. 

"Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия. Всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено", коментира още премиерът..

Той добави, че е коментирал въпроса и с Националния оперативен щаб, като спомена, че по-ниският брой на заболелите днес е обнадеждаващ фактор, който позволява да се обмисли отварянето на паркове за родители с деца. 

Борисов също така обяви, че в следващите дни ще бъде обмислено още и дали да не бъде позволено семействата да прекарват почивните дни на вилата си или в къща за гости, като спазват необходимите мерки. Той добави още, че отварянето на малките хотели също се обмисля.

Борисов коментира още, че в закона трябва да влиза и клауза, според която кредитите към банките да не се изплащат в определените от тях срокове.

Премиерът заяви също така, че извънредното положение не се отразява на строителството на магистралите и забавяния към строителните фирми не се очакват. 

Станете почитател на Класа