Таско Ерменков: Управляващите говорят в бъдеще неопределено време, а хората искат определеност в отношенията си

Няма логика в искането да бъдат повишавани цените на топлофикацията

 

„Няма логика в искането на енергийните дружества да бъдат повишавани в момента цените на топлофикацията, при положение че цената на природния газ пада. Всяко дружество се опитва да печели максимално много, но КЕВР е тази, която трябва да регулира тези отношения". Това заяви народният представител от ПГ „БСП за България" Таско Ерменков пред БТВ.

„Предложихме мораториум върху плащанията на сметки още при въвеждането на извънредното положение. Когато хората започнат отново да работят и да получават заплатите си, тогава да се седне с доставчиците на комунални услуги и да се предоговори как натрупаните дългове безлихвено да бъдат изплатени. За съжаление управляващите не приеха това. Обещаха, че няма да се прекъсва ток, вода, телекомуникационни услуги и парно, но има случаи, в които това прекъсване е факт. Безлихвеният кредит също не е решение на проблема - европейските държави не раздават кредити, а безвъзмездни помощи", коментира той.

Ерменков посочи неяснотата и липсата на визия и стратегия в посоката, в която се върви, като основен проблем. „Никой не говори в момента какви ще са етапите на излизане от икономическата криза, след като болестта премине. Едва преди ден разбрахме, че има Фонд на фондовете, който преди това беше изчезнал и никой не знаеше какво е направил през годините, в които съществува. Управляващите говорят в бъдеще неопределено време, а хората искат определеност в отношенията си", каза социалистът и продължи: „Министърът на здравеопазването преди няколко дни обясняваше как са лоши мерките по пазарите и затова ще ги затваря, но след като се разбра, че хората са недоволни, на другия ден министърът размисли. Пазарите трябва да работят и трябва да има драконовски мерки, но трябва да има и последователност в политиката. Люшкането от едната в другата посока демотивира хората", каза той.

„Никой не разбра с какво управляващите подкрепят българския производител. С нищо не се помага на обикновения селскостопански работник, произвежда минимални количества, които предлага на пазара или които могат да бъдат изкупени от търговските вериги. Този човек, във времето, когато ден година храни, ще се окаже, че има продукция, която няма да има къде да продаде", смята депутатът от левицата.

Според Таско Ерменков карантината и социалната изолация могат да бъдат предприемани и без извънредно положение.

„Искаме парламентарният контрол да бъде възстановен. Това, което се опита да ни обясни управляващото мнозинство - че писменият контрол е бил равен на устния, абсолютно не е вярно. Когато пуснеш писмен въпрос и получиш формален отговор, няма как после да обясниш, че министърът не е отговорил по същество", каза още Таско Ерменков.

Станете почитател на Класа