Румен Петков: Настояваме за икономическите досиета на приватизацията

ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията. Това заяви на пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той даде положителна оценка на инициативата на главния прокурор за ревизия на приватизационните дейности на Прехода, но подчерта, че тя трябва да даде отговори на няколко основни въпроса - предприятията, които бяха приватизирани, какви инвестиционни ангажименти имаха за реализация, как те са изпълнени и колко от тези предприятия вече не съществуват.

„Ние сме възложили на нашите областни лидери да изпращат на вниманието на прокуратурата и агенцията сигнали за такъв тип предприятия. Настояваме от години и президентът Първанов беше автор на идеята за отваряне на икономическите досиета. Ние настояваме в този преглед, който ще бъде направен, да се види срещу конкретни приватизационни сделки имало ли е ключови структури в страната, които са депозирали пред правителството отрицателно становище. Например, имало ли е приватизационни сделки, за които Националната служба за сигурност е внасяла позиция, че тази приватизация ще бъде вредна за обществото и сигурността ни. В резултат на закритите предприятия, какви пазари сме загубили. Това не е въпрос, на който може да даде отговор прокуратурата, но е въпрос, на който трябва да се търсят отговори. В крайна сметка, какво е влиянието върху демографията на проведеното по този начин приватизационно мероприятие. Обезлюдяването на различните региони. Въпросът е прекалено комплексен, даваме си ясна сметка, че той не може да бъде обект само на прокуратурата".

Въпрос който също трябва да намери отговор е има ли приватизационни досиета, които просто са изчезнали. Например на Българска гражданска авиация „Балкан", посочи Петков и изрази надежда, че тема от такъв голям обществен интерес няма да бъде отново оставена встрани.

Станете почитател на Класа