Георги Марков: Каква е тази г-жа Дуня от Сараево, дошла да ни навива за Истанбулската конвенция?!

 

Председателят на ВКС се вживява в ролята на на политически лидер и чете политически декларации, коментира бившият конституционен съдия

Каква е тази г-жа Дуня от Сараево, дошла да ни навива за Истанбулската конвенция, възмути се депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

Бившият конституционен съдия бе гост в предаването „Неделята на NOVA”.

В края на октомври у нас бе специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която призова конвенцията да бъде ратифицирана.

Според Георги Марков възможността да се върне Истанбулската конвенция не съществува, защото Конституционният съд я "кремирал". Георги Марков посочи, че парламентът трябва да приеме декларация, с която да уведоми председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и другите евроинституции за решението на българския Конституционен съд.

Избори през 2020 г. няма да има - годината е олимпийска, ще се пие бира и яде диня, смята депутатът от ГЕРБ. Според Георги Марков обаче трябва да се променят изборните правила - да отпадне квадратчето "не подкрепям никого" и да се въведе бонус - 50 депутата, на първата политическа сила, защото в противен случай победителят в изборите, но без абсолютно мнозинство, ще бъде тласкан към всякакви коалиции, а безпринципни политици ще му извиват ръцете.

„Българската съдебна система е в нокаут, тя е в най-тежката си криза не от 30 години демокрация, а и от комунизма. Председател на Върховен касационен съд се вживява в ролята на политически лидер и чете политически декларации. Казвам „чете”, защото очевидно някой му ги е писал”, коментира още в предаването „Неделята на NOVA” Георги Марков.

„Няма кой да му каже: „Стоп! Ние сме парламентарна, не съдебна република”. Когато се минават граници, парламентът да му каже да слиза от тази сцена и да ходи в парламента”, коментира още Марков.

„Второ и в най-лошият си сън не съм мислил, че 25 висши български магистрати – часове наред се разправят помежду си, това се излъчва по телевизията, лош език, язвителност, омраза. Това е удар върху авторитета на съдебната система и много лош сигнал за инвеститорите, които чакаме”, коментира още Георги Марков.

Той коментира и новото звено – независим прокурор, който да разследва главния прокурор.

„Тази промяна е хипотетична. Досега не сме имали бандит за главен прокурор, надявам се да нямаме. Но този орган, който се създава, не е безобиден. Това ще е прокурор, който ще е като главен прокурор. Не знам на кого ще викат главния. Той щом ще разследва главния, трябва да е някой ангел, ама няма да е ангел. Тук идва въпросът него кой ще го разследва. Страхувам се, че ще започне вътре в прокуратурата едно голямо меле”, каза Марков.

Третият проблем, според него, са платените протестъри, които „не са гражданско общество, а политически активисти” и които са се впили като „пиявици” в съдебната система.

„Като говорим за инвеститори. Как така Хелзинкският комитет награждава съдия? Награденият съдия взима бележка от Хелзинкския комитет, който защитава един убиец, и на тази база, че се е поправил, го пускат. Не могат да дават бележки за благонадеждност като ОФ”, смята Георги Марков.

„Четвъртият въпрос за състоянието на съдебната система – създадоха се цели антипрокурорски партии. Това е партията „Да, България”, тя е срещу сегашния, срещу бъдещия и срещу всеки, който не е неин, за да защитава лобитата зад нея”, каза Георги Марков.

 

 

 

Станете почитател на Класа