Партийните субсидии от 8 лв. на глас са били приети "на сляпо", за да бъде приет бюджетът

Вариантът за партийна субсидия от 8 лева на глас, предложен от БСП, е бил приет "на сляпо", за да е възможно да бъде приет бюджета на страната.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на правителството. Сега обаче министър-председателят ще възложи на финансовия министър Владислав Горанов да направи анализ по темата.

"На сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да се приеме бюджетът. Откъде дойде цифрата 8 лева, на базата на какъв анализ и на какви сметки?", коментира Борисов.

По този начин по думите му ще се отвори дебатът за това какъв да бъде размерът на държавната подкрепа за партиите и за какво да се харчат тези пари.

През седмицата при гласуване на проектобюджета за 2020 г. стана ясно, че няма да бъде запазен въведеният през втората половина на 2019 г. размер на субсидиите за партии от 1 лев на глас. Борисов коментира, че не е говорил с Корнелия Нинова и няма предварителни договорки между ГЕРБ и БСП да се увеличи субсидията.

"Ние сме били против след референдума да се увеличават партийните субсидии, но знаете, че в парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието", обясни Борисов на министрите. "Ние не можеше да направим кворум, за да приемем бюджета - категорично. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджета", допълни той.

По думите му другите парламентарни групи очевидно са се интересували само от точката за субсидиите в проектобюджета.

Според Борисов ако партиите останат без финансиране, това ще доведе до "диктатура". Призивите партиите да останат без субсидии той определи като "див популизъм". Премиерът коментира, че демокрацията е доказала, че дава най-добри резултати с "работеща многопартийна система". Ето защо според него дебатът трябва да е за какво се харчи субсидията и да има правила за какво могат да бъдат използвани предоставените от държавата средства.

Станете почитател на Класа