Захари Георгиев: БСП не желае хаос чрез нови избори

Ние няма да преговаряме. Ние сме поканени на тези разговори, за да споделим своите виждания за случващото се в България. Това заяви в предаването „Неделя 150" Захари Георгиев от БСП, който ще участва в консултациите с ГЕРБ.

Нямаше разнобой по мнението, че не желаем да се хвърли страната в хаос чрез едни нови парламентарни избори, които е съмнително дали ще доведат до някакво ново преструктуриране на политическото пространство, а в същото време ще се продължи да се ръководи държавата от правителство, аналогично или същото като това в момента. Това не е добре за страната, защото това правителство не може да направи нищо съществено. Самите победители – ГЕРБ, през тази година декларираше, че искат да отидат на избори и каквото се случи, трябва да се приеме и да се направи така, че да работи държавата. Ако се отиде към нови избори, излиза, че се е демагогствало, само за да се предизвика този хаос. Искрено се надявам да няма мимикрия в това желание да се получи стабилност. Единствената практическа възможност е да се направят компромиси от партиите в дясното пространство и да се направи едно мнозинство, което да излъчи правителство и да проведе необходимите реформи. Без съмнение това са партията и коалицията в семейството на ЕНП, без съмнение има голямо сходство в говоренето и по отношение на Патриотичния фронт, напоследък чуваме говорене от страна на ББЦ, че са готови да се прегърнат. От друга страна до неотдавна АБВ също декларира готовност да съдейства по този начин чрез директно партниране с ГЕРБ.

За изборните резултати Георгиев коментира: Въпреки нашето желание и самочувствие, че сме свършили немалко неща в тази малко повече от година мандат, ние явно изсърбахме супата, т.е. негативния вот на хората заради това некоректно отношение на партньора ни към общата подкрепа на правителството. Явно, че този наказателен вот дойде основно при нас. Може би не умеем да говорим достатъчно ясно на хората, за да бъдем разбрани. Оптимист съм, че може да се коригират тези пропуски и грешки. Важно е да си извлечем поуките, а не да ги забравяме. Загубата е тежка, изключително неудовлетворително и слабо представяне на тези избори в сравнение с това, което очаквахме. Анализът показва, че разочарованите от нас основно са отишли в двете формации, които се отцепиха от БСП – АБВ и Движение 21. Немалко от тях са се ориентирали в последния момент и към „Атака", и към ББЦ, за да изразят своя протестен вот, независимо от сигурно явното съзнание, че там има доста демагогия.

Поставили сме си за цел председателят да съумее в рамките до месец да предложи сериозни промени – персонални и структурни. Персонални – в Изпълнителното бюро. И доста по-осъзнато да се поработи и по формирането на ръководствата на структурите по места. Нашата прекалена демократичност понякога ни играе лоша шега и ставаме подвластни от една страна на случайни събития, от друга страна – на събития, продиктувани от лични частни интереси. В нашата партия е възможно да се овладеят структурите по много елементарен начин, семеен принцип, принципа на малка група приятели, без да се отчитат поставени цели, способности и възможности на хората, които искат да ръководят структурите, а този анализ винаги е важен, за да се постигнат целите. Много често ние не оценяваме работата на хората, които имат тези отговорности, а всичко минава под една обща формулировка, стигайки до извода, че, както в случая, не сме се представили добре, оттам насетне са необходими действия и то на базата оценката на хората, които имат отговорност за това. В много населени места, особено в по-малките, има такива взаимовръзки. Това може да се преодолее. Родовите връзки е един от проблемите. Не се прави достатъчно прецизна оценка и преценка какви хора като ръководни кадри са необходими, за да се свърши работата, за да която са поставени, коментира още Захари Георгиев.

Станете почитател на Класа