Ген. Петров: С 40% се е увеличила контрабндата на цигари и алкохол

С близо 40% се е увеличила контрабандата на цигари, алкохол, горива и други продукти в България през последните години. През 2008 - 2009г нивата на незаконната търговия са били около 14%, в момента над 53% от акцизните стоки минават през контрабандни канали, които са свързани и с трафика на наркотици през страната. Това заяви пред Дарик радио бившият директор на Национална служба "Полиция" и главен секретар на МВР ген. Валентин Петров. Зад тези проценти стоят милиарди левове, непостъпили в държавната хазна, от които се захранват и партийни каси, коментира още той.

По думите му притеснително малко са и количествата задържани наркотични вещества в последно време. Всичко това се доказва от отчетите на Агенция "Митници" и МВР, каза още ген. Петров. Проблемът с контрабандата е един от основните проблеми на националната сигурност. Високите проценти на незаконна търговия показват липсата на държавност и управленски решения за борба с престъпността в страната, смята генералът.

По отношение силната политическа зависимост в системата на МВР и партийните назначения на служители на отговорни постове, ген. Валентин Петров заяви, че е крайно време да бъде постигнат консенсус между водещите политически сили в страната, тази практика да бъде прекратена завинаги, без значение кой печели изборите и каква е конфигурацията на управляващото мнозинство в българския парламент. "Не може да се назначават директори на областни дирекции с 3 години трудов стаж в системата, а директорите на национални служби и главният секретар в министерството трябва да имат поне 20-ет годишен опит", смята ген. Петров. Той обаче категорично отхвърли идеята началниците на полицията и председателите на съдилища да бъдат пряко избираеми от жителите в съответния град, тъй като това допълнително ще компрометира компетентността на тези служители. Трябва да се създаде ясна система за конкурсно начало и кариерно развитие в системата, за която да има национален консенсус.

Министерството на вътрешните работи се нуждае от спешно оптимизиране на щата, каза още ген.Петров. По думите му е недопустимо едва 2% от бюджета на ведомството да се отделят за техническа обезпеченост, осигуряване на горива и всичко необходимо за функциониране на системата, а в същото време 90% от средствата да отиват за фонд работна заплата. Реформите в МВР трябва да започнат от намаляването на администрацията и освобождаването от несвойствени за полицията дейности, като издаване на документи за самоличност, регистрацията на МПС, охрана на футболни мачове и др., смята генералът.

 

Станете почитател на Класа