Николай Кобляков поиска политическо убежище у нас

Руският активист за човешки права Николай Кобляков е стартирал процедура за получаване на политическо убежище в България. Искането е внесено до президента Росен Плевнелиев. Като причина се изтъква заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава, съобщи news.bg.

В понеделник вечерта Софийски градски съд наложи мярка „домашен арест“ за руснака с френско гражданство, в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията. Това лято той бе задържан на летището у нас, тъй като е издирван от Русия по линия на Интерпол. В родината си Кобляков е обвинен в присвояване на чуждо имущество на стойност над 42 милиона рубли. В началото на август той бе освободен с подписка след изтичане на 72-часовото му задържане. СГС трябваше да реши дали той да не влезе в ареста, тъй като е пристигнало искането за екстрадиция в Русия.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация „Russie-Libertés“ („Свободна Русия“), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина, играеща основна роля в протестното движение срещу настоящата власт в Русия, имаща основна цел да поддържа развитието на демокрацията в Русия. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

Официално той е арестуван с издаден от Интерпол червен бюлетин, във връзка с Постановление от 1 февруари 2013 г. на Басманний районен съд – Москва, с което му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, заради твърденията на следователя, че не може да открие Кобляков, за да му предяви обвинение. Самото обвинение е за извършване на тежко престъпление – „мошеничество“ през 2004-2005 г. Въпреки че формално е представено, че самото наказателно производство срещу Кобляков е стартирало през 2013 г., до арестуването му в София той многократно е пътувал извън Франция.

В защита на френско-руския дисидент застанаха едни от най-големите правозащитни френски неправителствени организации. Те изразиха притеснение, че ако бъде екстрадиран, Кобляков може да стане жертва на несправедлив процес, нечовешко отношение и изтезания.

Станете почитател на Класа