АБВ става партия на рождения ден на Първанов

Официално движението на президента в периода 2002-2012 Георги Първанов става лява партия. Този четвъртък се проведе заседание на Инициативния комитет за учредяването на новата формация. Самата идея за създаването на АБВ предпостави едно широко участие, коментира на брифинг Емил Кало. Основният принцип на формацията, по думите му, е национално съгласие.
От АБВ критикуваха новия закон за МВР, който според новите леви довел до разклащане на системата за сигурност. Бойко Радоев смята, че има необходимост от създаването на нова лява партия като доказателство за това били и резултатите от последните европейски избори. Изграждаме партията като мрежа от партийни клубове, посочи той.
Учредителното събрание на партията ще е на 28 юни в 9.00 часа в зала 3 на НДК, информира Румен Петков. Тогава е и рожденият ден на основателя на формацията Георги Първанов. АБВ ще иска намаляване на субсидиите на политическите партии. Според Петков е нормално това намаление да е 5-6 пъти. Икономисти, инженери, юристи, журналисти, лекари, офицери от резерва са част от инициативния комитет за създаването на партията.
По повод подходящата дата за предсрочен вот, Петков каза: „По-важно е датата да е подходяща за България". Според него обаче най-подходящо е изборите да са дори след октомври. Няма работещи институции, изтъкна още ексвътрешният министър.
Според него БСП обезсмилили консенсуса, постигнат на КСНС, внасяйки на инат президентското вето върху Закона за МВР. Това е политическа арогантност, коментира Петков. По мнението му тази арогантност имала за цел настоящият главен секретар да осигури поредното купуване на гласове по време на изборите. Това е целта на този закон, категоричен бе той.
Партията трябва да бъде регистрирана преди съдебната ваканция. На изборите АБВ ще се яви в коалиция. Все още не е обсъждан лидер на партията, нито пък членовете на ръководството. Лидерът ще се избира пряко от членския състав. По повод избора на дата за учредяване на партията, Петков каза, че тя е избрана случайно.
На въпрос на News.bg искрен ли е раздорът между БСП и ДПС, Румен Петков коментира: „Видимо Станишев е имал очаквания, които не са били удовлетворени". ДПС са претоварени с власт, категоричен бе той и припомни, че неведнъж той, Ивайло Калфин и Георги Първанов са предупреждавали за това.

Станете почитател на Класа