Цачева: Създаването на инвестиционното министерство е политическо решение

Създаването на инвестиционно министерство е политическо решение, смята бившият шеф на Народното събрание Цецка Цачева. „Това е политическо решение и зад него прозират чисто политически решения. Начинът, по който се мисли да функционира това министерство, се изземват функциите на общините", изтъкна тя в сутрешния блок на Нова телевизия.

Изказването й бе по повод създаването на Министерство на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски. Министерство е създадено, за да отговаря за огромните средства, идващи от европейските фондове, смята тя, допълвайки, че липсват организационните дейности, които да го накарат да заработи на практика.

Цачева е на мнение, че то е създадено от лидерите на трите управляващи партии, тъй като това е начин да бъде разделено старото Министерство на регионалното развитие и благоустройството и да има министър и за другата политически управляваща партия.
В разговора се включи и Емил Костадинов от „Коалиция за България". Той определи като суверенно право на мнение фактът, че депутати на БСП са възроптали срещу създаването на министерството на инвестиционното проектиране.

Половината от европейските страни, сред които Германия, Естония, Дания, Кипър имат повече от едно ведомство, които отговарят за инвестиционното проектиране, каза Костадинов и добави, че подкрепя идеята на премиера Орешарски.

От своя страна Ердинч Хайрула от ДПС контрира отговора на Цачева, че министерството ще изземва функциите на общините.

„Според нас това министерство ще има координираща и подпомагаща функция спрямо дейността на общините, тъй като в страната над 90% от общините, нито една от тях не би имала финансова възможност да реализира проект над стойност над 10 млн. лв. със собствени средства. Затова такъв тип проекти винаги се реализират или със средства от европейските фондове, или с подкрепата на държавата", допълни Ердинч Хайрула.

 

Станете почитател на Класа