Два милиона българи не са здравноосигурени

Два милиона души са здравнонеосигурени. Около 450 хиляди от тях не са в състояние да си плащат вноските. Това каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Процентът на вноската е 8%. Осъществихме контрол; 720 пациенти от 12 каси са анкетирани – защо не са употребени дадените направления. 45.5% са отговорили, че нямат средства да пътуват до болничното заведение, 13.5% - нямат близък да ги придружи, 6.5% - самото лице се грижи за болен член от семейството и не може да се грижи за себе си, други – незаинтересованост 5.5%; прекъснати здравноосигурителни права на пациента; потърсили са консултации от специалист, който не работи с НЗОК; и други разнопосочни причини. Тревожен е процентът от 45.5%”, посочи д-р Тодорова.
„Поисках от дирекция „Бюджет” да бъдат изпратени всички пациенти, които са постъпвали неколкократно, в рамките на първите 6 месеца. Има единични случаи, в които пациентът е влизал 12 и 13 пъти. Това значи, че пациентът е влизал 2 пъти на месец. Това са доста тежко болни пациенти”, каза още д-р Тодорова.
„Направих още една справка. Тъй като няма подписан НРД, обемите и цените са приети с постановление на Министерски съвет. Преразходът за болнична помощ е 14% още към 30 юни. НЗОК или спира надлимитните дейности и болниците започват да трупат дългове, или Касата плаща и разчита на оперативния резерв в края на годината”, допълни д-р Тодорова.

Станете почитател на Класа