Онкоболна призова за ден на национален траур за обречените у нас

Онкоболната Диана Борлакова, която 14 години води битка за живота си, застана в студиото на Нова телевизия очи в очи с члена на УС на НЗОК д-р Веселин Иванов. Той обясни защо вчера на заседание на УС на НЗОК е отказано животоспасяващото лекарство на Борлакова.

„Има 50 пациентки, а парите 730 000 лева. Съгласен съм, че това звучи като присъда за всички жени, които чакат подобно решение, но така реши Касата. Догодина ще се увеличи финансовият дефицит на Касата и тогава нещата вероятно ще изглеждат по друг начин“.

„Това не е първият път, в който държавата абдикира и издава една присъда. Как може да се откаже лечението на всички жени, които се борят за живота си. Какво означава „ще гласуваме евентуално следващата година“. За един онкоболен няма ден, месец, година. Не знам как да нарека властимащите. Знам само, че те вчера издадоха една смъртна присъда“, коментира възмутено Диана Борлакова.

„Когато има катастрофи и загинат хора, се обявява ден на национален траур. Защо не обявим национален траур и за нас, които сме обречени? Те ни осъдиха. Само на кураж ли да го караме в тази държава? Знам, че го има лекарството, 7 месеца то ми помага. Благодаря на Господ, на приятелите си. Но няма да издържа повече. И извън ужаса, че всяка сутрин се събуждам с диагнозата, се прибавя и ужасът, че нямам лекарство и ужасът, че живея в тази държава. Искам да попитам хората от НЗОК – те нямат ли деца, нямат ли родители?“, допълни Диана.

Чиновникът от НЗОК й отговори: „Искам да кажа на госпожата, че зад нея има кой да застане и това са пациентските организации. Ще настояваме отново на спешно заседание на Надзорния съвет на НЗОК този текст да бъде преразгледан и да бъдат намерени финансови средства. Шефът на Касата каза, че в момента за лекарствата има много сериозен дефицит и ако се решава проблемът, то трябва да е за всички болни, а не само за един човек“.

"Това, което ще направя като последен опит, е да напиша отворено писмо до парламента, премиера, президента и всички посланици. Ще потърся чуждо гражданство, току-виж някъде по света намеря и по-хуманно убежище“, заяви Диана Борлакова.

Станете почитател на Класа