В парламента няма кворум

Днес българското Народно събрание няма да заседава, поради невъзможността да се събере кворум. При повторния опит за събиране на кворум в пленарна зала се регистрираха 103 народни представители, от които 70 от Коалиция за България и 33 от ДПС. ГЕРБ бяха в зала, но не се регистрираха.

Правителството е заложник на „Атака”, коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди втория опит за събиране на кворум в пленарна зала. - „Вижда се, че БСП и ДПС нямат кворум по простата причина, че те не ходят на работа. Затова виждате – ние цялата партия вътре в залата и искаме да видим колко им е силата. Цяла България ще знае, че това правителство е заложник на „Атака”, това правителството няма парламентарна подкрепа и е абсолютен провал”, заяви Борисов.

Преди това, малко след 9 часа първото за седмицата пленарно заседание на Народното събрание не можа да започне навреме, тъй като залата бе полупразна. При регистрацията отсъстваше парламентарната група на ГЕРБ. Информационната система регистрира 93 от необходимите минимум 121 депутати. От левицата се бяха регистрирали 64 народни представители, а от ДПС – 29. Председателят на парламента Михаил Миков обяви 15-минутна почивка.

Отсъствието на парламентарната група на ГЕРБ изглежда нелогично, доколкото като първа точка в днешния дневен ред трябваше депутатите да обсъдят внесения именно от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

Не се регистрирахме, защото ги няма и от „Атака”, обявиха в кулоарите депутати от ГЕРБ. Според информация на БТР народни представители от групата на „Атака” са на работно посещение в Брюксел.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков насрочи следващото заседание на парламента за четвъртък от 9.00 часа.

Станете почитател на Класа