Андреева с оздравителен план за болницата в Стара Загора

Болницата в Стара Загора е символ на абсурда в страната. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която се срещна с ръководството и колектива на Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Ст. Киркович" – Стара Загора.

В момента в тази болница живеят две отделни болници, които механично обаче са обединени в едно юридическо дружество, заяви Андреева. Тя посочи, че това е лечебно заведение, което не е преструктурирано. В болницата все още съществуват дублиращите се по функция и дейност "отделение" и "клиника". Това е болница, която в годините е натрупала тежки задължения и просрочия, които продължават да се трупат, уточни здравният министър.

Просрочията към момента на болницата са към 17 милиона, съобщи министър Андреева, която днес е провела среща с ръководството на лечебното заведение и с главния му счетоводител. Тези задължения надхвърлят балансовата стойност на дружеството. Болницата практически е фалирала, каза още министър Андреева. Балансовата стойност на дружеството е 14 милиона лева. Тоест, има едно декапитализирано дружество, каза Андреева. Това, разбира се, не означава, че ние ще я закрием и ще оставим Стара Загора и шест други области, в които тази болница обслужва пациенти, каза министърката.

Истина е, че аз съм не само притеснена, а съм и много ядосана, защото предишното управление не си позволиха да закрият над 15 лечебни заведения. Но да допуснеш структурно определяща болница за шест области да фалира – това минава всякакви граници на разумното. Очевидно тежката артилерия оставя след себе си пустиня, а не здравеопазване, заяви министър Андреева.

Андреева се ангажира, че съвместно с ръководството на болницата, новият директор д-р Петрана Чакърова, в най-кратки срокове, до месец, ще се направи оздравителен план на дружеството, което ще включва всякакви мерки за съживяване на болницата.

Станете почитател на Класа