Михаил Миков уволни шефа на НЦИОМ

Председателят на Народното събрание Михаил Миков уволни дисциплинарно директора на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова, съобщи Нова телевизия. НЦИОМ е единствената държавна социологическа агенция и е част от структурите на Народното събрание.
При вътрешния одит е установено, че Йорданова без да има подписан договор на външни лица са изплатени 211 879 лева, съобщава в. "Преса". До началото на есенната сесия ще бъдат освободени още девет служители от агенцията. Четирима обаче ще останат на работа в новата структура - Агенция за оценка на законите.
При проверката е установено, че Лидия Йорданова е използвала като анкетъори срещу заплащане роднини на социолозите от НЦИОМ. Самите социолози пък получавали по две заплати за една и съща работа - веднъж по трудов договор и веднъж по граждански договор с външни изпълнители.
Всички данни от проверката вече са предадени на прокуратурата.
Още на 6 август Михаил Миков обяви пред БНТ, че ще сезира прокуратурата за нарушения в работата НЦИОМ и допълни, че центърът ще бъде закрит, а на негово място се обмисля създаването на звено, което да изследва ефекта от прилаганите закони.
Миков посочи, че при планов вътрешен одит, възложен от предишното ръководство на парламента, но приключен сега, са открити нарушения, които "ще вървят в прокуратурата и ще бъдат последвани от определени отговорности". Добави, че ако през годините е бил упражняван по-добър контрол, нямало да се стигне до тези нарушения.



Станете почитател на Класа