НЦИОМ: Първанов и Орешарски изпреварват по рейтинг Борисов

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик, показват данните от огласено днес проучване на НЦИОМ. Към 10 юли 2013 г. 54% от българите одобряват работата на президента, а 35% не я одобряват. За последните месеци социолозите на се регистрирали съществени промени в рейтинга на президента. Той е и единственият политик, чието одобрение надвишава отрицателните оценки.

Втора по рейтинг е Йорданка Фандъкова. Кметицата на София има одобрението на 49% от всички анкетирани, което означава, че се ползва с висок авторитет не само в столицата.

Ако можем да говорим за изненади в Топ 10 на българските политици, то те са свързани с имената на Георги Първанов и Пламен Орешарски. Президентът (2002-2012) е трети по рейтинг с 46% процента одобрение, а Орешарски, чиято оставка искат хиляди протестиращи, е четвърти с 37% положителни оценки за работата му. И сега изненадата: Първанов и Орешарски изпреварват по рейтинг дългогодишният несменяем № 1 Бойко Борисов. Той се е сринал до 5 място с 34 % одобрение. На шесто място е парламентарният шеф Михаил Миков, №7 е Станишев, а местата до 10 се попълват от Красимир Каракачанов, Янаки Стоилов и Меглена Кунева.

Не питайте къде е еврокомисарят Кристалина Георгиева. От НЦИОМ смятат, че тя не бива да мери рейтинг с работещите на родна почва политици, тъй като критериите, известността, средата са практически несравними.

Станете почитател на Класа