Преференциален вот без праг и деполитизиране на ЦИК искат от Реформаторския блок

Представители на Реформаторския блок още тази седмица ще внесат конкретни предложения за промени в Изборния кодекс, които биха могли да бъдат приети за месец. Те няма да разчитат на парламентарно представените партии, а на механизма на гражданската инициатива. Едно от предложенията е деполитизиране на ЦИК, в която да участват експерти, които обаче да не са предложени от партиите, както е в момента, обясни Йонко Грозев – секретар на „Движение България на гражданите“. В пресконференцията взеха участие и представители на останалите партии в платформата - ДСБ, „Синьо единство“, „Народна партия Свобода и достойнство“ и ПП „Зелените“. Другото искане на десните партии е да се създаде избирателен списък на базата на предходни гласувания, за

да се избегнат „мъртвите души“

В дългосрочен план ще настояваме за активен избирателен регистър, но не и сега, защото създаването му ще отнеме около 8 месеца, уточни Грозев. Времето е и причина засега да не предлагаме и машинното гласуване, на което обаче много държим, добави Петър Москов от ДСБ. Друга идея на десните партии сега е да се въведе преференциално гласуване без праг. Купеният вот беше голям проблем на последните избори и той беше изцяло в поза на партиите на статуквото, тези които сега са в парламента, коментира Корман Исмаилов, председател на Народна партия Свобода и достойнство. Според него властта за настоящите управляващи е самоцел.
„Върху Народното събрание има външен натиск – от протестиращите и от извънпарламентарните партии, но целите на конструиране на правителството са ясни – да се направи чистка в администрацията и държавните предприятия, да се направи удобен Изборен кодекс за управляващите сега партии и да се пренасочат финансовите кранчета към обръчите. Заради това

правителството е било планирано като едногодишно

но ние ще се опитаме да възпрепятстваме целите му“, коментира той. Според Димо Гяуров, бивш депутат от Синята коалиция, депутатите сега искат да спечелят време и под претекст, че ще се правят промени в Изборния кодекс ще обясняват, че им е нужна още година.
Според представителите на реформаторската платформа е ясно, че партиите на статуквото, които са в парламента, вече са загубили огромна част от своите гласоподаватели и при нови избори ще има различни участници в Народното събрание.

Станете почитател на Класа