Освободиха Портних от парламента след правен казус

Правен казус възникна в парламента в сряда, свързан с прекратяването на пълномощията на Иван Портних като народен представител от ГЕРБ. Като избран за градоначалник на Варна, Портних трябваше да бъде освободен като народен представител. За прекратяването на депутатските права на Портних бяха нужни 63 гласа „за”. Първоначално след две гласувания обаче едва 58 народни представители подкрепиха с вота си мярката, 7 се обявиха „против” и 42 се въздържаха. Като причина да „не пускат” Портних от редиците на НС депутатите от БСП и ДПС подчертаха отсъствието на Парламентарната група на ГЕРБ от пленарна зала. Така се стигна до трети вот, който в крайна сметка се оказа успешен за избрания нов кмет на Морската столица. При третото гласуване на проекта за решение се включиха общо 112 народни представители - „за” 103-ма, „против” 6-има, трима въздържали се.

По-рано социалистите и депутатите на Лютви Местан изказаха възмущение от поведението на колегите си от ГЕРБ. Според работещите в парламента депутати от БСП и ДПС, ГЕРБ е трябвало да бъдат в зала при гласуване освобождаването на Портних.

Разбирам опитите на ДПС да изнудват ГЕРБ чрез процедурни хватки да се върнем в парламента, но ние имаме категорично решение по този въпрос. Това бе коментарът на самия Иван Портних във връзка с проблемния вот. „Поведението им е дребнаво и в разрез с Конституцията, която не изисква преценка на Народното събрание при категорично изразена воля”, каза още бившият вече депутат.

Klassa.bg припомня, чу Иван Портних бе избран за кмет на Варна при балотажа на частичния вот в морската столица, който се проведе на 7 юли. При 100% преброени бюлетини Портних спечели 38 642 гласа и с 51,41% от гласувалите в града. Другият кандидат - независимият Христо Бозов, подкрепен от БСП, остана втори с 36 527 гласа и 48,56%. Той ще обжалва вота.

Станете почитател на Класа