ГЕРБ видя знаци на реваншизъм в новата власт

С нетърпение очакваме действията на новото правителство, за да ги подкрепим там, където смятаме, и да ги укорим за предприетото в неправилна посока. Засега виждаме знаци за реваншизъм. Първият проект, внесен в НС за 42 НС, е законопроектът за промени в закона за ДАНС, а не за промени в ДОО. Това заяви в понеделник депутатът Владислав Горанов на пресконференция на ГЕРБ.

България е в Топ 3 на страните по подготовка за следващия програмен период, затова не бива да се губи време за общи приказки, посочи от своя страна депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев . Смущаващ е коментарът от последните две седмици как България можела да загуби европейски средства заради бездействието на предишното правителство, смята бившият министъp за евpофондовете. По оперативните програми България не е губила средства, коментарите за противното са застраховка за бъдещи неудачи, смята Дончев.

Всеки ден, загубен в празни приказки, означава загуба на средства,

каза той. Всички условия да се работи и да се плаща са налице, целият ресурс е договорен, продължи Дончев. Не бива в средата на годината цялата система да се зарежда с подобно малодушие, предупреди той. Думите за подготвеността на България за следващия програмен период са повече от смущаващи, продължи депутатът от ГЕРБ. Страната ни в последните две години започна подготовката за него. И ако виждаме днес коментари, че нямало стратегии и документи към момента, имаме национален план за развитие България 2020, подчерта Дончев. Готов е проект на договор за партньорство с ЕК. До голяма степен са готови оперативни програми, като ОП Регионално развитие е 98% готова. Имаме и финансов модел за разпределение на средствата, модел за макроикономически анализи за бъдещи симулационни анализи, изреди той. Ако аз се смущавам трудно това е вид обида за всички НПО, които активно участваха в разработката на тези документи, е неговото мнение.

Чуха се оценки от лидера на БСП, който манипулативно говори за финансите на държавата, коментира и депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов.

Официалната статистика на изпълнението на бюджета към април т.г. сочи друго - излишъкът за този месец е над 500 млн. лв.,

категоричен е депутатът. Основна теза на опозицията - БСП и нейните експерти знаят за съществуването на огромна контрабанда в митниците. Говореше се за контрабанда на стойност около 1,5 млрд. долара, управлявана и покровителствена от ГЕРБ, припомни той и категорично отрече тезата, наричайки я внушение.

Станете почитател на Класа