Здравната каса проверява само документи, а не качеството на медицинските услуги

Твърдението, че 31 болници точат здравната каса, е несериозно. Това каза пред Дарик бившият здравен зам.-министър в служебния кабинет, с ресор болнична политика, д-р Мирослав Ненков в коментар на информацията, че проверка на НЗОК в 52 лечебни заведения е установила, че 31 болници са мамили касата с нереални вписвания на дейности и пациенти в медицинската си и финансова документация. Според д-р Ненков, проблемът е, че здравната каса не проверява качеството на медицинските услуги, а проверява само подписи и документи.

„По-скоро в тези болници са открити някакви нарушения. Например, ако инспекторите от здравната каса установят липсващ един подпис, цялата пътека пада независимо целия труд, който е хвърлен, парите, които са похарчени от болницата и че пациентът е излекуван", добави бившият зам.-министър. Той даде пример с клиничната пътека за "апендисит", където НЗОК изисква наличието на 32 документа, които нямат отношение към диагнозата и ако липсва и едно от тези изследвания - веднага налага глоба. „Ето ти го едно „източване" на касата, което не е никакво източване", коментира бившият зам. здравен министър. По думите му болниците трябва да получават пари освен за преминал пациент и за качество, но на практика в момента здравната каса въобще не я интересува какъв е изходът от конкретен случай.

Във връзка с констатации на НЗОК, че в някои болници са правени манипулации и лечение от лекари без специалност, д-р Ненков уточни, че най-често това е документална грешка – просто медикът без специалност е посочил своето име и не е дописал името на лекаря със специалността.

„Нали не мислите, че когато ведно отделение има 10 специализанти и трима специалисти-анестезиолози, ще работят само специалистите, а специализантите ще ги гледат в ръцете - напротив, обратното е. но в документацията, която се попълва, се пише и името на специализанта и на специалиста", обясни д-р Ненков.

Станете почитател на Класа