ДСБ обвиняват новите управляващи в непрозрачност

Мнозинството промени приоритетите на гражданите. Вместо да правят промени в структурите на МВР и ДАНС, трябваше по същия бърз начин да разгледат закона за енергетиката и планираните промени, отнасящи се до състава на ДКЕВР, според които той трябва да се определя от Народното събрание, а не от министър-председателя. Това заявиха от ДСБ на брифинг в централата на партията в понеделник. Тъмносините смятат, че бившата шефка Евгения Харитонова е била принудена да подаде оставка, а часове по-късно новият министър- председател е назначил нов шеф и състав на регулатора. Според Иван Иванов от ДСБ по този начин новите управляващи са обезсмислили протестите на хората, които са поискали прозрачност. Според ДСБ - БСП, ДПС и Атака за пореден път не са изпълнили собствените си обещания, като са закрепили зависимостта на ДКЕВР от изпълнителната власт. Правителството на Пламен Орешарски и новосформираното мнозинство на БСП, ДПС и Атака подчиниха един орган, който трябваше да бъде независим, а именно ДКЕВР.
От ДСБ обещаха, че ще подготвят и представят на управляващите пакет от промени в закона за енергетиката. Петър Москов добави, че партията започва разговори с НПО-та за формиране на масивна обща позиция срещу това безобразие.

Иван Иванов пък нарече скандални действията на новия министър-председател, що се отнася до намеренията му за евентуален рестарт на проекта АЕЦ Белене.
„Само преди три месеца Народното събрание за втори път подкрепи решението на правителство за прекратяване на проекта, а днес Орешарски поставя под съмнение това решение". Действията на Орешарски уронват престижа на България, според ДСБ.
Той не може да каже, че имал усещане, че ще е по-добре проектът да продължи, тъй като такива решения се взимат на база на данни, които са красноречиви, а не на усещания, категоричен бе Иванов.


 

Станете почитател на Класа