Цветанов: Длъжността президент в България е само протокол

Вицепремиерът Цветан Цветанов отказа да коментира в bTV думите на президента Плевнелиев, че не би искал отново да е последен бушон в държавата.Длъжността президент в България е само протокол, посочи Цветанов и попита: „Какво зависи от президента?”. Вицепремиерът коментира случилото се по време на клетвата в Конституционния съд с думине:"Нали разбирате, че ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка да започне процедура по импийчмът, както беше лансирано от опозицията. Венета Марковска с акта на напускане осуети всичко. Ако тя не се беше оттеглила, какво щеше да стане – импийчмънт".
В тази връзка Цветан Цветанов декларира, че няма напрежение между него и президента Плевнелиев. По думите на министъра, „президентът трябва да бъде обединител на нацията и смятам, че в много от случаите с действията си е бил такъв”.
Когато е давана оценка за Сотир Цацаров, е давана на база добрите резултати, които са постигали институциите в борбата срещу организираната престъпност. Товаказа още Цветанов във връзка с кандидатурата на председателя на Окръжен съд-Пловдив за главен прокурор. Цветанов изтъкна, че разговорът за главен прокурор не трябва да бъде политически, а да се преценяват професионалните качества и работата на кандидатите.
Моята оценка и оценката на премиера е, че има съдии и прокурори, които са безупречни в кариерата си, каза още министърът на вътрешните работи.
Цветан Цветанов засегна и темата за битовата престъпност. Министърът призна, че  битовата престъпност е най-чувствителна за обществото и най-болезнената, което се потвърждава и от статистиката. Според Цветанов всичко е в бавното тромаво правораздаване, а изходът е адекватна правораздавателна система. По думите на вътрешния министър, „без адекватна правораздавателна система, каквото и да направи гражданинът, да си залови престъпника и да го предаде на полицията, съдът трябва да се произнесе с адекватна присъда". Цветанов даде пример със село Мечка, където 24-годишно момче е с 10 условни присъди: "За него няма никаква превантивност. Той трябва да излезе от обществото и да отиде там, където му е мястото – в затвора".
Когато не получаваш адекватна присъда за извършеното деяние, естествено, че повторението, което ще направиш, ще е много по-дръзко и опасно за обществото, повтори министър Цветанов. Той посочи, че се полагат максимални усилия и задържаните за битова престъпност са много. „Но ние не можем да осъдим лицата, можем само да ги задържим и да ги предадем на прокурора", каза Цветанов.
Попитан за казуса с кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева, вицепремиерът припомни, че в момента има нова процедура за Конституционния съд, изпратени са два сигнала и след като приключи проверката, кандидатурата ще бъде евентуално гласувана. 

За СДС

Помолен да коментира твърденията, че случващото се в СДС е сценарий на ГЕРБ, Цветанов бе категоричен, че няма абсолютно нищо вярно в това и лансира нова, нечувана до момента теза.
„Започвам да си мисля, че започва абсолютното договаряне между структурите на Алексей Петров и структурите на Надежда Нейнски. Когато си управлявал държавата и си дал шанса на подобни лица да бъдат част от управлението", каза Цветанов. За голямо съжаление Алексей Петров е бил това, което е бил и по наше време, призна министърът.
"Нещата са взаимосвързани. СДС е член на ЕНП, ние сме сестрински партии, които сме в ЕНП и е съвсем нормално и логично да имаме диалог и да се подкрепяме в определени политики", каза още Цветанов и подчерта, че българските граждани ще решат какво ще се случи в следващия парламент.
 
За визитите в САЩ
От 2009 г. Цветан Цветанов прави ежегодни работни посещения на САЩ, този път бяха 2 седмици, каза министърът за себе си. Цветанов подчерта, че срещата не е била, за да се снимат с президента Обама. "В последните години България се очерта като регионален лидер в много секторни политики. Ние действително сме лидер в общите усилия на всички държави, обединявайки се срещу тежката организирана престъпност", заяви министърът, като не пропусна да отбележи геостратегическото място на България.

Станете почитател на Класа