Хората на Кунева обявиха, че навсякъде в съдебната система има „смрад“

Очевидно това, което се случва при избора на главен прокурор при управлението на ГЕРБ, е предварителна селекция на конкретен кандидат. Това коментира в неделя Йонко Грозев, секретар на Движение "България на гражданите".
„Където и да пипнем в съдебната система, се случва смрад. Единственото заключение, което можем да извадим от това е, че очевидно принципно системата не работи. Гледайки концепцията на кандидатите за главен прокурор, човек би могъл да си помисли, че се намираме в Швейцария", каза още Грозев.
Той беше категоричен, че кандидатите за главен прокурор не говорят на българското общество, а на тясната професионална прослойка, която ще ги избира. Според него няма и опит този процес да се промени и "имаме една съвсем гласна подкрепа за един от кандидатите". Той припомни изследване на Алфа рисърч от лятото на тази година, според което 80% от българите смятат, че съдебната система би се подала на политически натиск от страна на управляващи, от страна на икономически групировки и фирми. Той определи процента като шокиращ и каза, че две години преди това, той е бил 70%. "Според мнозинството български граждани именно корупцията, оказваният политически натиск на различни нива и провалът на обществено значими дела са основните причини за ниския кредит на доверие към съдебната система като цяло и към прокуратурата конкретно", каза Грозев. Той посочи и че съществуващите механизъм за контрол и санкции не работят. "Диагнозата е абсолютно точна и абсолютно вярна. Никой в съдебната система като цяло и в прокуратурата конкретно не носи отговорност за злоупотреби с власт, за корупция или просто за недобро вършене на работа. В системата не се носи отговорност – това е основният проблем", обобщи той.

Станете почитател на Класа