"Бърза писта" за въпроси по време на парламентарния контрол

Да се въведе „бърза писта” за задаване на нетърпящи отлагане въпроси към министрите в рамките на парламентарния контрол, особено в секторите, които са обект на сериозни критики от страна на Европейската комисия – правосъдието и вътрешните работи, както и по икономическите проблеми в условията на криза. Това е една от препоръките на Института за модерна политика в доклада за състоянието на парламентарния контрол в първите две години от мандата на 41-вото Народно събрание.
Препоръчва се в определен пленарен ден да се отдели например половин час за кратки отговори до 5 минути от страна на министрите на писмени въпроси от народни представители, зададени по-рано, но най-късно 24 часа преди изслушването в парламента. При отсъствие на съответния министър от страната процедурата би следвало да предвиди задължително представяне на писмен отговор в същото заседание.
Подобна процедура би дала възможност за своевременна и адекватна реакция от страна на народните представители при възникване на остри проблеми от обществения и икономическия живот на страната, се посочва в доклада на Института за модерна политика.

Станете почитател на Класа