Финансовият министър бил подведен за депутатските заплати

Министър Симеон Дянков е подведен с твърденията за размера на депутатските заплати. Това коментира вчера в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Повод за изявлението му бе изказването на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, направено ден по-рано в Бургас. Дянков заяви, че трябва да се преразгледа моделът на заплащане на депутатите и изрази несъгласие те да получават повече от премиера и министрите.
В четвъртък сутринта Красимир Велчев е разговарял по телефона със Симеон Дянков за депутатските заплати. Шефът на ПГ на ГЕРБ смята, че финансовият министър е подведен от някои твърдения на лидера на РЗС Яне Янев, който съобщи по една от националните телевизии, че депутатите получават средно около 5000 лева месечно, от които 1464 лв. – в плик.
Казах му на Дянков, че не трябва да вярва и да се доверява на човек, който е доказал, че освен фалшиви подписи и компромати, друго не работи в политиката, изтъкна Велчев. Той съобщи, че финансовият министър го е уверил, че ще възложи да се провери всичко това и ще излезе с изявление в медиите.
На въпрос дали наистина депутатите получават пари в бял плик, Велчев отговори: „Глупости не ми се слушат!“ Той посочи, че според Закона за парламентарните групи се предвиждат представителни разходи. По думите му, „това са представителни пари, както са за субсидиите на партиите – по същия закон. Те се дават за посрещане на разходите на парламентарната група – за кръгли маси, изнесени заседания“.
С тези пари разполага ръководството на групата и когато дадени народни представители поискат, се дават от тези пари. Дали ще ги слагаме в плик, или ще ги даваме така, това е толкова смешен въпрос, че не искам да го коментирам, обясни Красимир Велчев. Той помоли парламентарните репортери да не го карат да се оправдава за неща, „които не са така, защото ставало като в приказката за набедената сестра“.
Всеки ден даваме обяснения, че нямаме сестра, ядоса се Велчев и препоръча всеки в държавата да си върши работата, а проверките да се вършат от службите и институциите, на които това им е работа. Освен това ГЕРБ не можели да носят вина за правила на финансиране, гласувани от предишен парламент.

Станете почитател на Класа