Бойко Борисов: Спасихме страната от гръцки сценарий

С поемането на отговорността от мен и ГЕРБ за съставяне на правителство, страната ни бе спасена от варианта на Гърция, Португалия и други държави. Това заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов, помолен да коментира резултатите от управлението на ГЕРБ до средата на мандата. Премиерът участва в тържествената церемония по поднасяне на венци пред Паметника на
Незнайния войн в столицата, посветена на 132-рата годишнина от създаването на МВР.
Говорейки за успехите на правителството, премиерът припомни, че само за последните три дни от евроинвестициите в държавата са постъпили около един милиард евро по проектите за завода за битови отпадъци, жп линията Пловдив - Бургас, метрото. Борисов отново напомни за заварените от кабинета на тройната коалиция над половин милиард лева пасив, както и за ангажимента за изплащане на високите пенсии. Сред другите постижения на кабинета министър-председателят определи данъците, които у нас са най-ниските в ЕС, както и това, че към момента в страната ни са най-ниски цените на горивата в ЕС, а усвояването на еврофондовете се е увеличило с пъти.
След дни ще стане готова спортната зала, готова е магистрала "Люлин", южната дъга на софийския Околовръстен път е пред завършване, догодина са метрото и магистрала "Тракия", изброи още Бойко Борисов. По думите му, най-важното е дадената перспектива пред България - след няколко години да изглежда по друг начин - тогава, когато ще са реализирани проектите от пътната инфраструктура, подкрепени финансово от ЕК.
По повод на професионалния празник на МВР Борисов изтъкна, че ведомството се справя отлично в основните и важните задачи. Премиерът изтъкна добрите постижения на служителите на МВР в разкриването на убийства, грабежи, отвличания, наркотрафик, контрабанда, както и добрата работа с международните институции. Сред нещата, по които според Борисов има какво още да се желае, е полицейското насилие, с което „трябва да се внимава“. Премиерът заяви, че е убеден и, освен това, уверен от министъра на вътрешните работи, че са взети мерки повече да не се допуска полицейско насилие.


ГЕРБ пази в тайна кандидата си за президент

Имаме кандидат-президент, но го пазим в тайна. Това обяви вчера пред ТВ 7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е и шеф на предизборния щаб на партията.
Кандидатпрезидентската двойка ще бъде обявена на 4 септември. Цветанов отрече това да е премиерът Бойко Борисов, като изтъкна, че е безпочвено да се коментира дали ГЕРБ ще се разпадне, ако премиерът и лидер на партията стане президент. Според Цветан Цветанов в момента Борисов е много силен министър-председател и това се потвърждавало от получаваните от Европа отзиви.


Дянков препоръча на МВР да върне даренията

Редно е МВР да върне рекордно големите дарения, които е получило през първите месеци от тази година, тъй като бюджетът на силовото ведомство е най-големият в държавата. Това препоръча вчера от ефира на bTV вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Има достатъчно пари, стига да се управляват правилно, което зависи от министъра, изтъкна вицепремиерът, без да коментира дали смята за морално укорима практиката частни фирми да спонсорират с пари, гориво и услуги полицията.
Според данните само до края на март МВР е получило 6.5 милиона лева от дарения.

Станете почитател на Класа