Европейските институции може да одобряват националните проектобюджети

Обсъжда се вариант Европейската комисия и Европейската централна банка да разглеждат националните проектобюджети на държавите преди гласуването им от парламентите, съобщи днес във Варна евродепутатът и ръководител на групата на ГЕРБ в ЕНП Андрей Ковачев. По думите му тече дискусия дали новото правило да е валидно за страните от еврозоната или за всички от ЕС.
Депутатът уточни, че тепърва ще бъде взето решение дали становищата на европейските институции ще имат задължителен или препоръчителен характер за страните. Той допълни, че има вероятност да се наложи нашата държава да бъде готова с проектобюджета си до края на годината.
Във Варна Ковачев се срещна с представители на местната и държавната власт от областта. Основната тема на дискусиите беше регионалното развитие. След разговора евродепутатът коментира, че за страната ни е важно да бъде намерен балансът между развитието на иновациите и класическите сфери например инсфруструктурата. По думите му е нужно да се улесни още достъпът на бенефициентите до еврофондовете.
Ковачев съобщи, че на 13 и 14 юли на заседание на комисията по външна политика към ЕП ще бъде разгледана Черноморската стратегия, като до тогава трябва да бъдат изяснени националните приоритети, които трябва да бъдат защитавани по този документ.

/БТА/

Станете почитател на Класа