В ТЕРЕМ са огорчени, че никой не се интересува от тях

Страстите в ТЕРЕМ - Търговище приближават връхната си точка и ако до две седмици не се направи нещо за разрешаване на проблемите, работниците ще потърсят начини за ефективен протест, предаде кореспондентът на БГНЕС.
За един час днес, в двора на завода, се събраха около 100 работника от общо 400, които разярено изразиха недоволството си от тежката ситуация в дружеството. Останалите се страхували да излязат. Работниците се събраха натъжени, със забити в земята погледи и сбръчкани лица, сякаш отиваха на траурно шествие. Пред тях председателят на синдикалната организация Витан Вълчев сподели готвена от синдикатите работниците декларация, която е изпратена до ръководството на холдинга в София, с която се искат три неща. На първо място да бъдат изплатени възнагражденията от октомври до март, включително. Общата сума надхвърля 1 млн. и 300 хил. лв., а вече завода има други задължения за над 5 млн. лв. Като второ искане работниците поставят осигуряване на договори за да се осигури заетост. Третото искане е свързано с оставката на директора на завода инж. Николай Радев.
"Тези хора искат да работят! Не искат ей така, бадева да им се изплащат пари" – каза Витан Вълчев, който вместо трибуна се беше качил на кошче за отпадъци. Според него само клонът на ТЕРЕМ в Търговище няма работа. Вълчев сподели информация от заседание на съвета за тристранно сътрудничество, което се провело на 30 март в ТРЗ "Флотски арсенал" – Варна. Там станало ясно, че всички дружества в холдинга ТЕРЕМ имат работа, само търговищкия клон бил в критично състояние.
Малко след началото на протеста, директорът Радев дойде при работниците за да говори с тях. Появата му провокира реакции, които вече издаваха по-скоро гняв отколкото тъга. Той им обясни, че няма пари, няма договори за поръчки. В този момент се чу глас от тълпата: "Как другите имат само ние нямаме?!" На това Радев отговори с лаконичното: "Не е вярно това." И предизвика бурни реакции. Той обясни, че дали ще има поръчки зависи само от частните фирми и в момента се водят преговори. Радев каза на работниците, че и той е в същата ситуация като тях и не взема възнаграждения. Глас от протестиращите още повече помрачи настроенията. "Един – двама колеги вече са отсреща на баира (гробищата б.а.), други ги чакаме, ние сме след тях, кой от глад, кой от нерви, кой от други болести. Да не казвам силни думи, но това е геноцид срещу тези хора тук". След кратко мълчание Радев отговори, че никой не е длъжен да плаща на никой, както говорили синдикатите по медиите.
Работниците вече са на ръба на отчаянието. Някои от тях дори поискаха да закриват завода. "Като не става да затваря портите, да ни изплатят обезщетенията, стига сме се ядосвали, само нерви хабим. Ние сме повечето стари хора на по петдесет и кусур години. Нас така или иначе няма да ни вземат на работа, но има и млади хора – да вървят да си търсят щастието другаде. Нашето е направо загубена работа" - сподели работник.
Хората от завода са крайно огорчени, че никой не се вълнува от тях и съдбата им. Те казаха, че "ако ще на вселенския патриарх да пишат, никой няма да им обърне внимание". Прокраднаха се мнения, да се информира Президента за ситуацията. "И на него не му пука. Той да дойде да си полее борчето" – извика глас от събралите се. (Преди време Президентът беше на посещение в ТЕРЕМ и засади дръвче – б.а.)
Протестиращите са категорични, че след множеството споразумения, които бяха сключени, повече няма да сядат на масата за преговори с ръководството и ще настояват докрай. Ако след две седмици няма резултат ще се търси форма на по-ефективни протестни действия.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа