Фандъкова: Грижата за чистота на града е обща грижа

Грижата за чистотата на града е обща грижа, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на кампанията за пролетното почистване на столицата, предаде репортер на БГНЕС.
Тази година кампанията за почистването на града е от 20 март до 18 април. Агенция БГНЕС е медиен партньор на кампанията, която ще протече под мотото „За чиста София“ Целта на кампанията е не само да бъде почистен града, но с личното си участие гражданите да станат съпричастни с проблемите свързани с поддържането на чистотата. В рамките на инициативата са обособени два периода, като по време на първия – дните преди Великден акцентът ще бъде насочен към почистване на домовете на гражданите от едрогабаритни отпадъци и вторични суровини. Изхвърлените от столичани боклуци ще бъдат извозвани безплатно от 56 фирми, които безвъзмездно ще се включат в кампанията. За целите на инициативата ще бъдат предоставени 70 броя транспортни машини и 39 броя товаръчна техника. Вторият период на кампанията обхваща времето от 6 април до 18 април, като организацията ще бъде насочена в стимулиране на почистването на парковете, градините и детските площадки, дворовете и прилежащите територии на училищата, детските градини, яслите, прилежащите територии на офиси и административни сгради. Ликвидиране на незаконно образуваните сметища и залесяване на градските и крайградските райони. Ще се садят дървета в обезлесения район на Бухово, в парка на Военна академия, както и в много други райони на столицата. Столичният зам. кмет по околна среда Мария Бояджийска призова гражданите да изхвърлят отпадъците си на определените за това места и ако е възможно - разделно, а старите електроуреди да бъдат предавани на фирмите, които ще ги предадат за преработка. Според столичния кмет почистването има и възпитателен ефект. "Общината няма да й струва нито лев пролетното почистване. От бюджета няма да се използват допълнително средства, освен предварително заделените за сметоизвозване." , изтъкна ръководителят на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя обясни, че инспекторатът ще припомни на домоуправителите на жилищните блокове, че гражданите трябва да се грижат за фасадите на сградите, които обитават.
Тази година Столична община е заделила близо 1,5 милиона лева за почистването на реките на територията на София. Към момента има 37 подадени оферти за почистването на речните корита тази пролет. Опасно, грозно и вредно е гражданите да изхвърлят отпадъците си по поречието на реките, коментира Бояджийска.
Гражданите ще могат да подават своите сигнали и предложения на горещия телефон 9377409 всеки ден от 9:00 до 17:00 ч., както и на телефона на Столичния инспекторат - 987 55 55. Най-активните училища, детски градини, граждани и фирми, взели участие в кампанията ще имат шанса да спечелят различни предметни награди, дарени от 57 фирми. Други 19 фирми са дарили общо парични средства в размер на 16 000 лв. В рамките на кампанията след 7 април в Борисовата градина ще бъде разположен информационен център 20 000 чувала, ръкавици, метли. Изработени са 10 000 броя флаери, 5 000 плаката, шапки и тениски с логото на кампанията за най-активните участници в нея.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа