Българите са по-недоволни от заплащането на труда си

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“, специално за „Класа“

С 4% по-малко са работещите българи, които си активно си търсят нова работа спрямо 2008 година. Това показват данните от най-новото национално-представително социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”, проведено по поръчка на вестник „Класа”.

Световната икономическа криза вече допринесе за сериозното влошаване на ситуацията с пазара на труда в България в последните няколко месеца. Стагнацията на трудовия пазар от своя страна донесе до някои промени в нагласите на работещите българи към техните работни места.

На първо място, регистрираме спад (от 4%) в дела на хората, които заявяват, че планират да сменят работното си място в близко бъдеще. По-малко от една десета от работещите активно търсят нова работа. Не само стесненото предлагане на работни места, а и стремежът на хората към стабилизация на настоящето работно място са в основата на този отлив от търсене на нови работодатели.
Намеренията за доброволна смяна на работата все пак са малко по-изразени сред хората с по-ниски лични доходи и основно или по-ниско образование. Това са хората, които не само получават най-ниско заплащане за труда си и са най-застрашени от изпадане в безработица.

Изглежда че стагнацията на пазара на труда, както и честите съобщения за съкращения на персонал, свързани със световната финансова криза, доведоха до повишаване на дела на работещите българи, които оценяват работата си положително. В настоящата затруднена икономическа ситуация, когато много хора губят работата си и остават без доход, самият факт, че въобще имаш работа, вече може да се смята за удовлетворителен.

Днес 83% от заетите българи заявяват, че се чувстват доволни от работата, която работят в момента.
Най-висока удовлетвореност от работата си, както и през 2008-а, декларират служителите на държавна работа – там делът на положителните оценки надвишава над 90%.
По-положително настроени към работата си са също и висшистите и хората с материален статус над средния – т.е. хората, които имат най-голям избор от работни места и които получават най-високо заплащане за труда си.

Въпреки ръста в удовлетвореността от работното място като цяло, делът на българите, които са доволни от заплащането, което получават за труда си, намалява с 6-процентни пункта спрямо същото време преди две години. Днес един от трима заети заявява, че доходите му от труд го удовлетворяват, а само преди две години този процент стигаше 40%. Най-доволни от заплащането на труда си са най-младите хора – на възраст 18-25 години, занимаващите се със собствен бизнес, живеещите модерно (тези, които пътуват, ползват чужди езици и интернет), както и хората от т.нар. средна класа.

Изследването е национално-представително, проведено е през първата половина на месец февруари и обхваща 1004 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Станете почитател на Класа