Проф. Ангелов: Електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи

Проф. Ангелов: Електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    19.01.2021
  • Share:

 

Разбирам страховете на хората, но няма как да разбера заиграването на политиците със страховете на хората, защото това е пагубно за нас като държава, каза министърът

 

 

Електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи по два начина. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция за представяне на сертификата за ваксинация срещу COVID-19 и функционалността на електронното здравно досие, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

„Важното днес е, че електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи по два начина. Първият е с електронен подпис, с който да имат достъп до електронното си досие. За тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до тяхното досие и могат да го разпечатат“, посочи Ангелов.

 

„Сертификатът няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. Има QR код, с който влизате в системата и когато го направите, снимаме кода и излиза, че сертификатът е валиден. За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност,. Този сертификат може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от уникалния номер на сертификата, както и първите букви на името, денят на раждането и всички данни за ваксината, както и националният референтен номер на ваксината. Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна.

 

Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“, посочи, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото става дума за здравна информация, а това е най-високото ниво на защита.

„В пациентското досие има раздели за личен лекар, прегледи, електронни рецепти, медицинска експертиза, имунизации и др. От системата може да се генерира сертификат за ваксинация. Имената са изписани на латиница и на български. Има уникален номер на сертификата. Системата е активна от днес. Уникалното е, че сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон чрез QR код. Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие“, посочи Филипов.

 

По думите му в системата се съдържа и всичката необходима информация за личните лекари, всички прегледи на пациентите, както и резултатите от извършени изследвания, които се връщат в системата на личния лекар. Той добави, че всеки може да разгледа електронното си досие посредством електронен подпис. По думите му това е пациентско досие и е изцяло ориентирано към пациентите, а цялата информация постъпва автоматично.

 

Към края на март електронното направление ще бъде достъпно за всички диагностични процедури в доболничната помощ, каза още министърът на здравеопазването.

 

„За пациентското досие – видяхте докъде сме стигнали. В графиката с тенденцията на функциониране на системата за пациентските електронни рецепти, трябва да кажем, че темпото за интегриране е бавно. Към края на март електронното направление ще бъде надградено и ще бъде възможно за всички диагностични процедури в обхвата на доболничната медицинска помощ. Благодаря изключително много на колегите от Информационно обслужване. Твърдо сме решени да изпълним ангажимента и да доведем до край националната здравна информационна система, така че да бъде в завършен вид“, обясни проф. Ангелов.

 

„Обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината всеки човек в България, на когото е поставена, ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран. Тоест, ние изпълнихме нашето обещание. Мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави-членки. България е готова с този сертификат“, категоричен бе здравният министър.

 

По думите му ваксината е доброволна, а свободното движение на хора е ценност на ЕС от самото му създаване.

Директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов подчерта, че няма как в системата да има записи със задна дата.

Основната цел на електронното здравно досие е да улесним максимално всички участници в системата на здравеопазването.

 

„Отговарям за здравето и живота на българските граждани и натам е насочена моята работа. Логично е лекарите да имат данни за вас и какво се е случило с вашата медицинска история, защото някои от спешните пациенти, които постъпват не винаги могат да разкажат своята анамнеза. Основната цел на електронното здравно досие е да улесним максимално всички участници в системата на здравеопазването - и пациенти, и лекари. Голяма част от пациентите се разхождат от лекар на лекар с една голяма папки с всички рецепти, епикризи и рецептурни книжки. Трябва да ги улесним“, посочи министърът.

 

„Няма как да върнем времето назад. Още когато станах министър, казах, че една от основните цели, по които ще работим, е Националната здравноинформационна система. Тя ще бъде надградена. Ще включим в нея и протоколите за скъпостуващо лечение, както и направленията за специалист. Това е приоритет, по който работим и това е резултатът. В извънболничната помощ имат електронен подпис колегите. Няма как да се влезе без електронен подпис с цел да гарантираме личните данни на хората. Сертификатът автоматично се интегрира в системата и влиза в пациентското досие. Всеки преглед също влиза в пациентското досие, както и освидетелстването с НЕЛК или ТЕЛК“, зави Ангелов.

 

„Вероятно с годините напред могат да се измислят и други форми за пренасянето на тези данни, но когато е електронно, имаш достъп от всяка точка на света. Ако някой има страх, че някой може да злоупотреби, може да се провери кой, кога е отварял електронното досие и с какъв електронен подпис. Ако имате сертификат, той може да бъде проверен с QR кода и можете да го носите със себе си. Не мисля, че ще има изискване в това отношение от граничните власти“, допълни министърът.

 

Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“, посочи, че няма как да има запис със задна дата в електронното досие и измами не са възможни. По думите му най-високото ниво сигурност е достъпът до данните да става чрез електронен подпис. Той добави, че така всеки ще има 24-часов достъп до данните в досието му. „Ако искате да получите сертификат, от началото на февруари личните лекари ще имат възможност да го разпечатват за всички граждани, на които са поставени две дози ваксина“, заяви той.

 

Не съм човекът, който иска да затваря сектори и бизнеси, но целя да гарантирам здравето на българските граждани, каза от своя страна министърът на здравеопазването.

 

„Срещата ще бъде в 12.30 в Министерството на здравеопазването. Запознахме премиера с епидемиологичните данни към момента, с темпа на ваксинация и всички предизвикателства пред здравната система. Очертахме възможностите пред българската държава. Не съм човекът, който иска да затваря сектори и бизнеси, но искам да гарантирам здравето на българските граждани и техния живот. Категорично не съм готов да плащаме цена, каквато плащахме преди време с много загинали граждани. Постигнахме резултат и той е видим за всички. Виждате на кое място по заболеваемост сме в ЕС“, заяви министърът.

 

По думите му емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в този момент. „В този момент най-добрият съветник е разумът. Затова не бързаме за никъде. До четвъртък ще продължаваме да обсъждаме и да се срещаме с всички заинтересовани страни. Сигурен съм, че ресторантьорите и хората от бранша ще бъдат наши партньори. Ние не се противопоставяме. За да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. Сигурен съм, че в момента хората, които говорят са хората, които са здрави или излекувани. Тези, които са поставени под изолация под карантина вкъщи, тези , които са загубили живота си, лекарите, сестрите, санитарите, трябва да защитаваме и техния интерес“, допълни проф. Ангелов.

 

„Нека да не бързаме с въпроси или решения, които да касаят мерки. Едва ли има някой в тази зала, на който не му се ходи някъде на разходка или не му се излиза на ресторант със своите близки, аз съм също част от тази група“, каза още той.

 

Разбирам страховете на хората, но няма как да разбера заиграването на политиците със страховете на хората, защото това е пагубно за нас като държава. Това каза министърът на здравеопазването.

 

„Системата е направена е изключително семпло и структурирано. Лекарите няма какво да се обучават за Националната здравно-информационна система. Всеки, който се смята за неподготвен, може да се приложи и обучение. Почти всички са перфектни по отношение на подготовката си с електронните системи“, посочи Ангелов.

 

По темата за глобените болници за нарушаване на ваксинационния план, министърът посочи: „В едната болница се ваксинира човек, който не попада в обхвата на фаза 1 и това беше показано публично".


„Няма да спрем да правим проверки и навсякъде, където се нарушава този план, ще бъдат налагани санкции. Не съм запознат с констатациите от протоколите на РЗИ, но ми беше докладвано, че са ваксинирани хора, които не са лекари и сестри и не попадат в разписаните указания на ваксинационния план. Това е в "Св. Лазар". Ако има и други лечебни заведения или до вас достигне такава информация, ще се радвам да ни се предостави навреме, за да я проверим“, заяви той.

 

„Борбата за човешкия живот е най-емоционалната и най-силната борба и всеки иска да я проведе успешно. Мой дълг и призвание е да го правя за всеки български гражданин. Няма да допусна някой да счита себе си за по-важен от друг. Затова вчера бях малко по-емоционален и си позволих изказвания за тези определени хора и политици, които се заиграват със страховете на хората. Нормално е хората да се страхуват, и аз имам близки, които се страхуват. Разбирам страховете на хората, но няма как да разбера заиграването на политиците със страховете на хората, защото това е пагубно за нас като държава. Това е интервенция върху здравето на хората - физическо и психично. Всяко такова заиграване е опасно. Оттук те се стремят да получат политически ползи. Няма как техните качества да бъдат недостатъците на техните опоненти. Това не мога да го разбера. Няма да спра да го казвам - лекарите полагат много големи усилия. Системата беше на ръба и такъв тим малтретиране на хората със страховете им е безотговорно. Българите са вече толкова добре информирани, че те могат да направят разликата между политик и политик. Едните говорят и обещават, а резултатът е нулев, а другите само работят и дават резултати. Хората знаят и могат да преценят всичко, но това е много опасно. Не можеш да изтъкваш като свои качества недостатъците на опонентите си. Покажи какво можеш и качества, които можеш“, допълни той.

 

Общинските съветници от Сандански трябва да получат втора доза от ваксината, иначе губим резултата, каза проф. Ангелов във връзка с поставените ваксини на общински съветници в Сандански.

 

„Директорът на РЗИ-Благоевград в момента ме чака за разговор по тази тема. Проверката там не е завършила, ще бъдат наложени глоби. Знаете, че имаше проверка и от изпълнителна агенция „Медицински размер“. Времето за налагане на глобите е регламентирано в законов срок и той не свършва с приключване на проверката“, коментира Ангелов.

 

„Трябва да бъдат поставени, защото другото е безотговорно. Не можем да загубим човешкия си облик в тази ситуация. Да, тези хора са постъпили неправилно, трябва да подходим човешки. Те трябва да получат втората си доза. Иначе губим резултата, няма да има медицински резултат, което е неоправдано“, заяви Костадин Ангелов.

 

Здравният министър призова хората да бъдат разумни. „Именно противоепидемичните мерки с носене на маска, физическата дистанция, тези неща, макар и простички, ни доведоха до това място и трябва да продължим да го правим“, допълни той.

 

 

 

Станете почитател на Класа