До края на годината може да има домейн на български

Станислав Савов

До края на годината може да заработи първият домейн на кирилица. Това съобщи вчера Вени Марковски, председател на „Интернет общество-България“. Утре в София пристигат собствениците на най-големите домейни, пред които ще бъде поставен въпросът за използването на кирилицата в световната мрежа. „Смисълът на тази задача е да могат потребителите свободно да си изписват интернет адресите на български“, поясни Марковски.
Трябва да направим всичко възможно да отворим вратата на кирилицата в интернет, коментира външният министър и водач на евролистата на Коалиция за България Ивайло Калфин. Той допълни, че България първа е задействала процедурата за кирилизирането на мрежата, като по този начин е изпреварила всички останали държави, които ползват същата азбука.



Маруся Любчева: Празникът на буквите ще ни съхрани

Празникът на буквите е и наш личен празник, защото той ни е създал, той ни съхранява и ще ни даде развитието за бъдещето. Това каза Маруся Любчева, кандидат за евродепутат от листата на Коалиция за България, по време на честванията за 24 май в Бургас. Тя припомни, че българският език и нашата азбука са от официалните азбуки и езици в Европа.

Станете почитател на Класа