Армията ударно се освобождава от имоти и танкове

Министерството на отбраната прави подготовка за спешно освобождаване от непотребни армейски имоти, като ги прехвърля на общини и ведомства. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов до депутата от ГЕРБ Дончо Баксанов по поставен от него въпрос.Така 10 парцела със застроени сгради ще бъдат отдадени още в началото на годината, въпреки че предварителните намерения били процедурите по тях да приключат до края на 2014 г.

Става въпрос за имоти с отпаднала необходимост, чиито поддръжка, охрана и управление натоварват излишно с големи суми бюджета на Министерството на отбраната.

Вариантите за освобождаване пък са два - чрез безвъзмездно предоставяне за задоволяване на нуждите на общини, други министерства и ведомства, както и с продажба, от която да се попълнят финансовите дупки в бюджета на армията.

Сред подготвените вече за отдаване имоти, за които предстои да излезе и решение на Министерския съвет, са 80 сгради в покрайнините на София в района на Нови Искър, които ще бъдат прехвърлени на Национална служба „Охрана” за задоволяване на нейните нужди. В единия от имотите на военните, който ще отиде за градовете на властта, има и басейн.

Армията имала готовност да отдаде имоти и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и на Младежкия театър „Николай Бинев”, но за тях все още се чакало становище от областния управител на София.

Също така МО вади на тезгяха и 44 танка Т-72, излезли от употреба, които ще бъдат продадени на търг, пише "Преса". Те се продават в пакет, а стартовата цена е 1,3 млн. лева.

Станете почитател на Класа