Въпроси и отговори: Свързани ли са Мартин Нотариуса и Петьо Еврото с Гешев и Сарафов

Въпроси и отговори: Свързани ли са Мартин Нотариуса и Петьо Еврото с Гешев и Сарафов
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2024
  • Share:

Чувате прякорите им всеки ден - Еврото и Нотариуса. Уж са част от различни сюжети, но за едно и също нещо - търговия с влияние в съдебната система. Действат от години, но прокуратурата не реагира. Накрая главният прокурор е сменен, единият брокер изчезва, а другият е убит. Какво се случва сега?

 

 

 

Тайни срещи с магистрати в тъмни стаи на охранявани частни клубове. Записани и заснети разговори за хода на конкретни дела. Размяна на пликове с документи и пари. Компромати за сексуални и други зависимости. Изнудване, рекет, принуда.

Така звучат разкритията от последните седмици за незаконни бизнеси на двама души с прякори. И двамата са известни в съдебната система от години, но така и не станаха обект на интерес от страна на прокуратурата. До миналата пролет, когато главният прокурор Иван Гешев беше уволнен, а на негово място временно дойде заместникът му Борислав Сарафов.

Още преди единият да смени другия, Сарафов и Гешев влязоха в открит конфликт. Но чак след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса на 31 януари тази година наяве излязоха конкретни факти.

Например за това как двамата са се атакували взаимно вътре в прокуратурата. Правили са го с един инструмент, който би трябвало да служи на правосъдието, а не за лично отмъщение - с образуване на разследвания.

В последните седмици на Гешев като главен прокурор е образувано разследване срещу бившия следовател Петьо Петров - Еврото, по което се събират доказателства срещу Сарафов. А след като Гешев е уволнен и Сарафов заема мястото му, това дело е прекратено и прокуратурата започва да събира доказателства срещу Гешев, докато разследва Нотариуса.

През това време обществото очаква същата тази прокуратура да разкрие убийството на Божанов, да установи и да предаде на съд всички магистрати, свързани с него и Еврото. Нещо, което изглежда все по-малко вероятно на фона на данните, че двамата брокери са имали влияние на най-високо ниво в държавното обвинение.

Всъщност схемите на Еврото и Нотариуса са известни и на Гешев, и на Сарафов отдавна. Но прокуратурата започва да работи по тях активно едва когато висшето ѝ ръководство е разтърсено от конфликт. А този конфликт е предшестван от политическа намеса.

Ето каква е хронологията на тази история.

 

Кога Гешев и Сарафов влязоха в открит конфликт

 

На 1 май 2023 г. до кортежа на тогавашния главен прокурор Иван Гешев избухва взрив. Първоначално заместникът му и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов казва, че се разследва тероризъм. Прокурори от цялата страна излизат пред съдебни палати в знак на подкрепа за Гешев.

След няколко дни Сарафов публично се разграничава от Гешев, а от ГЕРБ и ДПС обявяват, че искат оставката на главния прокурор. Нещо, което досега никога не са правили.

Веднага след това няколко доскорошни поддръжници на Гешев в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внасят официално предложение за уволнението му.

В отговор Гешев къса публично оставката си и обвинява "мафията" и "боклука" в парламента, че искат да овладеят прокуратурата. Твърди също, че е получил заплашително писмо. Сарафов му отговаря с разкрития как Гешев държи дела "на трупчета", за да изнудва политици.

Месец по-късно Гешев е уволнен, а веднага след това Прокурорската колегия на ВСС назначава Сарафов за временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

 

Кога започва разследването срещу Мартин Нотариуса

 

В края на април 2023 г., броени дни преди до кортежа на Гешев да избухне взрив, в Софийската градска прокуратура (СГП) е образувано разследване срещу предполагаема престъпна група на Мартин Божанов-Нотариуса.

Това се случва, след като 4 месеца по-рано, в края на декември 2022 г. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР изпраща на СГП данни, че групата на Божанов се занимава с търговия с влияние, имотни измами, пране на пари и заплахи срещу магистрати.

Началото на това разследване не е публично обявено и за него се разбира цели 9 месеца по-късно - след като Нотариуса е застрелян пред дома си край София на 31 януари 2024 г.

Докато Нотариуса е жив, журналистите са тези, които правят разследвания за него, а не властите. Първите разкрития за имотните му измами са излъчени от Нова телевизия още през 2004 г.

През лятото на 2021 г. пък Антикорупционният фонд (АКФ) осветява негова схема за изнудване чрез търговия с влияние в закритите вече специализирани прокуратура и съд. Прокуратурата не реагира.

 

Какво се случва сега с делото срещу Нотариуса

 

Софийската градска прокуратура твърди, че продължава да разследва предполагаемата престъпна група на Нотариуса. От публичните разкрития до момента е известно, че сред предполагаемите заподозрени са трима адвокати - Емил Писков, Велимир Атанасов и Калин Чанков.

Писков беше уличен като участник в изнудването на Ивайла Бакалова и мъжа ѝ Веселин Денков в разследването на АКФ през 2021 г.

Атанасов и Чанков бяха посочени като част от схемата за натиск, приложена от Нотариуса на съдия Владислава Цариградска още през 2019 и 2020 г.

Преди седмица от това разследване контролирано изтече до медиитенеофициалнаинформация, че Гешев е посещавал частния клуб за магистрати на Нотариуса.

Фактът, че Нотариуса е имал таен магистратски клуб, стана публично известен едва след убийството. Заведението се е намирало близо до сградата на закритите специализирани прокуратура и съд на столичната ул. "Черковна".

 

Кога започва разследването срещу другия герой - Еврото

 

Да се върнем към миналата пролет, когато конфликтът между Гешев и Сарафов е в разгара си. На 29 май 2023 г. в Софийската районна прокуратура (СРП) е образувано разследване за принуда и незаконни записи срещу Петьо Петров - Еврото. ГДБОП прави опит да го задържи, но той изчезва. Оттогава нищо не се е чувало за него, обявен е за издирване.

Но самото дело, по което той е разследван, продължава. Иззети са компютри, камери, флашки, аудио и видеокасети с компромати срещу магистрати, каза пред Свободна Европа бившата районна прокурорка на София Невена Зартова.

По това дело са снети и свидетелски показания. От тях се разбира, че Сарафов е чест посетител на бившия ресторант "Осемте джуджета", ползван от бившия следовател и настоящ адвокат Еврото като офис.

Аферата "Осемте джуджета" стана известна още през лятото на 2020 г. след разследване на АКФ. Прокуратурата тогава не реагира. Едва след уволнението на Гешев Сарафов заяви пред ВСС, че още през 2020 г. Гешев е получил доклад, уличаващ прокурори по този случай, но го е скрил.

Докато двамата бяха в конфликт през пролетта на 2023 г., АКФ получи снимки на неизвестен автор. На тях е Сарафов в компанията на Еврото пред ресторант "Осемте джуджета". Сарафов твърди, че е бил подведен от Гешев да отиде там, за да бъде заснет и публично компрометиран.

 

Какво става сега с делото срещу Еврото

 

След уволнението на Гешев и назначаването на Сарафов за временен главен прокурор цялото дело срещу Еврото се озовава в Софийската градска прокуратура. Нейната преценка е, че СРП го е водила незаконно, тъй като тя няма правомощия да разследва магистрати. Затова делото е прекратено.

Районната прокуратура е първата инстанция в системата, а над нея е градската. Единствено тя има компетентност да разследва магистрати.

Междувременно всички доказателства, събрани по него, са изпратени от Софийската районна прокуратурата директно на Върховния касационен съд (ВКС). Целта е да бъдат пазени там в изчакване на едно събитие, известно на цялата страна. Вече има човек, който ще може да разследва главния прокурор, след като десетилетия наред това не е било възможно. Това е Даниела Талева, която всеки момент ще влезе в длъжност.

Назначението ѝ обаче е забавено от Прокурорската колегия на ВСС в продължение на месеци. Това става причина ВКС да изпрати всички доказателства, уличаващи Сарафов по делото срещу Еврото, на Софийската градска прокуратура. Така самият Сарафов получава контрол над тях, тъй като СГП е йерархично подчинена на главния прокурор.

Според неофициална информация на БНР в момента тези доказателства се проверяват от Талева, за да установи дали има данни за образуване на разследване срещу Сарафов.

Самият Сарафов пък инициира две дисциплинарни производства срещу бившата районна прокурорка на София Зартова и я притисна да подаде оставка. Тя пък обяви публично, че СРП е събрала множество доказателства за връзки на високопоставени прокурори с Еврото и нарече случая "най-голямата корупционна схема" в съдебната система.

 

Кой уличава Иван Гешев

 

На фона на тези динамични събития по върховете на прокуратурата бившия главен прокурор Гешев се превърна от "инструмент на Господ" (по собствените му думи) в заподозрян в корупция и потенциален бъдещ обвиняем.

В момента той е свързван публично и с групата на Нотариуса, и с групата на Еврото лично от бившия си заместник Сарафов.

Съдия Цариградска вече многократно каза, че е била предупредена да внимава с Нотариуса, защото той е "много близък с Иван Гешев и [Делян] Пеевски".

Преди ден друга потърпевша от действията на Божанов - бившата Мис България Ивайла Бакалова, разказа в парламента, че той лично я е предупредил, че е близък с Гешев и заместниците му. Това се е случило, докато Нотариуса я е изнудвал за 100 000 евро, за да бъде освободен мъжът ѝ Веселин Денков от ареста.

Бившият довереник на Петьо Еврото - Кристиян Христов, който беше арестуван за кратко миналата пролет покрай разследването за "Осемте джуджета", също публично уличи Гешев, че е идвал в едноименния ресторант.

 

Кой уличава Борислав Сарафов

 

Връщаме се отново към разследването срещу Петьо Петров. В показанията на бившата жена на Еврото - Любена Павлова, се твърди, че Сарафов е съучастник на бившия ѝ мъж и получава пари, за да подпомага неговата схема за влияние.

Това, че Сарафов се споменава от свидетели по аферата "Осемте джуджета" беше потвърдено тази седмица дори от шефа на ГДБОП Явор Серафимов пред Нова телевизия. Ден по-късно обаче вътрешният министър Калин Стоянов опроверга думите му в изявление пред бТВ.

Твърдението, че Сарафов често е забелязван в ресторант "Осемте джуджета" се подкрепя и от асансьорният производителИлия Златанов, основен потърпевш от действията на Петьо Еврото и бившата му жена.

Това твърди в свои показания пред прокуратурата и бившият съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста. Именно той беше посочен от Златанов като съучастник на Еврото и Любена Павлова в изземването на бизнеса му.

Думите на Павлова за Сарафов се подкрепят и от адвокат Велимир Атанасов. Той е бивш съдружник на Нотариуса. По-рано тази седмица СГП огласи Атанасов като таен свидетел по разследването срещу Еврото. Този адвокат е само един от примерите как сюжетите с Петьо Петров и Мартин Божанов се преплитат взаимно.

Друг такъв пример е разкритието на BIRD и бТВ, че Любена Павлова в закупила мезонет от фирма на Божанов. При това - като пълномощник на продавача, което означава, че е продала жилището сама на себе си.

 

Кой разследва сега мрежите за влияние

 

Предполагаемите групи на Петьо Еврото и Мартин Нотариуса се оказват свързани и по още един признак. Тъй като и двете схеми вече се разследват в Софийската градска прокуратура, оказва се, че по тях работи един и същ прокурор - Йордан Петров.

Това е човекът, прекратил делото срещу Еврото, образувано в СРП. Това е и човекът, проверявал действията на колегите си, събрали доказателства за връзки на Сарафов с Петьо Петров. Именно Йордан Петров огласи пред бТВ Велимир Атанасов като таен свидетел на прокуратурата.

Той направи това, след като АКФ разпространи информация от ВКС, че точно този обвинител може да е станал причина за изтичане на информация за самоличността на тайния свидетел Атанасов и той да е получил заплаха. Нещо, което прокуратурата все още не е коментирала.

Същият прокурор разкри за пръв път в свое постановление и информацията, че Гешев подозира, че Петьо Петров е автор на заплашителното писмо, дадено му след взрива до кортежа му. Тази версия беше лансирана и от Любена Павлова.

Именно това писмо предшестваше серията турболентни събития в прокуратурата, изправили Гешев и Сарафов един срещу друг.

 

Има ли следи към Делян Пеевски

 

Новоизбраният съпредседател на ДПС Делян Пеевски неведнъж е споменаван в контекста на данни за нерегламентирано политическо влияние в съдебната система.

Името му е било споменато на съдия Цариградска като част от предупреждението към нея да внимава с Мартин Нотариуса, но СГП "категорично" отказа да го разпита по случая.

Колкото до връзките му с Петьо Еврото, те датират още от времето, когато и двамата са млади следователи.

За отношенията между двамата свидетелства преди години бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

"Делян Пеевски в моменти на откровение с мен е казвал: "Гениален изрод е този Петьо Еврото. Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да сътвори всякакъв пасквил, всякакъв компромат срещу всеки", разказа Василев в интервю пред Сашо Диков в закритата вече телевизия BiT през 2016 г.

 

 

 

 

Борис Митов

Станете почитател на Класа