В София: Митрофанова и срамният култ към кръвопролитията

В София: Митрофанова и срамният култ към кръвопролитията
  • Written by:  Александър Андреев DW
  • Date:  
    23.02.2024
  • Share:

Да славиш насред София армията на една страна, която в момента води кървава окупационна война в Европа - това е не просто цинизъм. Това е престъпно възхваляване на насилието.

 

 

 

Да славиш насред София армията на една страна, която в момента води кървава окупационна война в Европа - това е не само цинизъм. Това е престъпно възхваляване на насилието и на незачитането на международното право. Посланичката на Руската федерация (РФ) Елеонора Митрофанова и нейните служители и съмишленици, участвали днес в нещо като държавна панихида за Съветската армия, би трябвало да бъдат начаса разгонени от полицията в една страна, която самата РФ е обявила за "вражеска". В Русия, а навремето и в СССР култът към безогледното насилие е държавна и дори народна религия, но днес в столицата на страна от ЕС този култ би трябвало да се преследва като криминална проява.

Защо кметът на София не се намеси?

Софийското кметство не се намеси в този грозен ритуал най-вероятно в опита си да действа като изпълнителен орган в една правова държава. Защото в правовата държава - за разлика от Руската федерация - законът е над всичко и принуждава както властите, така и гражданите понякога да изтърпяват дори директно заплюване в лицето. А точно това извършиха г-жа Митрофанова и другите участници в панихидата. Впрочем, шефът на г-жа Митрофанова в Кремъл непрекъснато върши същото: подиграва се на "кекавия" Запад, който заради своите закони и международни договори със скърцане на зъби търпи средновековните безобразия на днешна Русия. Ще кажете: има санкции, има помощи за Украйна, има остро международно осъждане. И какво от това? Путин просто се присмива и продължава да пролива тонове кръв - не само в Украйна. Единственият начин Западът да му се противопостави е пълната изолация на Русия, включително и дипломатическа.

 

Елеонора Митрофанова в София

 

22 февруари 2024, Елеонора Митрофанова в София Снимка: BGNES

 

Защо досега Елеонора Митрофанова не беше сто пъти изгонена от България - след всичките ѝ наглости, след шпионските афери и демонстрираното с наслада презрение към българската държавност и институции? Ясно е защо: България действа съгласувано с партньорите си от ЕС и от НАТО и не може току-така да замрази или прекрати дипломатическите отношения с Руската федерация. Да не говорим, че България отново влезе в спиралата на политическите кризи, а Министерството на външните работи, което би трябвало начаса да повика г-жа Митрофанова и поне да ѝ връча някаква нота, в момента е полесражение на срамни пазарлъци и битки за власт. Тъкмо в момента, когато току под носа му група дипломати и граждани с китки цветя радостно изпълняват руски ритуални танци в прослава на военното насилие.

В един идеален свят...

Днешната срамна панихида насред София влиза в изненадващ резонанс със срамното и вулгарно изказване на г-н Пеевски. За съжаление и двете допадат на една сериозна част от българските избиратели, които харесват Путин, Русия и вулгарния тон в политиката - както в националната, така и в международната. В един идеален свят цивилизованите и трезво мислещи български политици в момента трябва да консолидират властта в България, да опазят страната от кризи и да я задържат в орбитата на благоденстващата и мирна част от човечеството, редом с партньорите от Запада.

Но това е в един идеален свят. А в българския свят днес г-жа Митрофанова отслужва култ към кръвопролитията…

 

 

***


Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакция на класа.бг като цяло.

Станете почитател на Класа