Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.02.2024
  • Share:

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за политическо мислене и политическо действие", както им заръча основателят на партията.

 

 

"Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на „изход" в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров“.

Това послание на почетния председател д-р Ахмед Доган от 3.01.2024 година трябва да бъде облечено в партийна рамка тази събота - 24.02.2024 година по време на XI отчетно-изборна конференция на ДПС.

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за политическо мислене и политическо действие", както им заръча основателят и идеологът на партията. Отговорността на елита на ДПС за съхраняване единството и целостта на организацията, за запазване ролята й на държавотворен фактор в страната, е огромна.

Интересът към конференцията е изключителен, вниманието на политици и анализатори ще бъде насочено към всяка дума, всеки поглед и жест от водещите лица на ДПС. Ще се коментира всяко присъствие и всяко отсъствие от залата, където въздухът ще е зареден с очакване.
Защото в ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова.

Първо - тя се провежда в условията както на драматични външно-политически сътресения в Европа и света, така и на вътрешно-партийни турбуленции, които увеличават рисковете пред запазване стабилността на държавата. В 35-годшината си история досега ДПС винаги е било стабилизиращ фактор, който, с умело водената от Ахмед Доган балансираща политика, не допусна крайностите в обществените отношения у нас да вземат връх. И с решаващото участие на ДПС България направи успешно всички евроатлантически завои от началото на прехода до днес.

Второ - конференцията трябва да разкрие истинското състояние на ДПС, което преди четири месеца събуди "тревогата и загрижеността" на Доган за "станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС " и го накара да сложи тежкото клеймо на собственото си творение: "ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена партийна организация". Този разговор между делегатите на форума ще е болезнен, задължително е да бъде откровен, колкото и това да е трудно. Иначе и в партията, и в обществото ще виси без покритие разтърсващото признание на Доган.  Ако ДПС иска да постави "ново начало и нов подход за политическо мислене и политическо действие", то именно конференцията е мястото, където това трябва да стане факт.

Трето - форумът-колективното тяло на ДПС трябва да реши какво ще прави, за да излезе от това състояние, и как ще го направи. Вероятно това ще мине през драматична раздяла с хора, които са допуснали абревиатурата "ДПС" да се превърне в слоган за скандиране, изпразнена от съдържание. Вече са заформени публични интриги - "кърджалийска" и "варненска", вероятно тлеят и други огнища на напрежение. Доган го написа ясно и категорично: в "спешен порядък предлагам стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони". Как това ще стане - решава конференцията.

Четвърто - кой да го направи, кой да сложи новото начало и защо? И тази обосновка, направена от Доган, вече е известна - традицията и перспективата трябва да вървят "ръка за ръка": "Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС“
А "Джевдет Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации, защото той девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал в продължение на 14 години".


Без съмнение, въпросът за съпредседателството в ДПС ще бъде един най-щекотливите и най-коментираните на форума и след това. Към този момент всички партийни структури в страната са номинирали Пеевски и Чакъров. В ДПС има ред и по тази тема изненади не могат да се очакват.

Освен това знакът от Турция беше ясен и категоричен. Делян Пеевски бе единственият български политик, с когото най-влиятелният след Ердоган турски държавник - външният министър Хакан Фидан при гостуването си у нас се срещна два пъти, от които единият - на четири очи. И от Европа ще дойде знак - очаква се внушителна делегация от лидери от европейското либерално семейство да уважи форума на ДПС.


Пето - важно е кой ще влезе в състава на Централния съвет, чиито членове ще бъдат избрани от делегатите на конференцията.
По право в Централния съвет влизат председателят на ДПС; председателите на областните съвети; депутатите и евродепутатите; иминистри (ако има такива); председателят и членовете на ЦОС на младежката организация; председателите на областните съвети на младежката организация; както и 77 членове, предложени на квотен принзип от делегатите на конференцията и 35 членове, предложени от председателя на партията.

Тази "председателска" квота от 35 членове на Централния съвет е много важна и също знакова. Тя е въведена в Устава по времето на Ахмед Доган. След него и Лютви Местан, и Мустафа Карадайъ са имали право на своя избор. Интересно е сега как Пеевски и Чакъров ще разпределят "своите" хора в най-важния сектор на върховния ръководен орган. Това ще бъде знак за нивото на разбирателството между съпредседателите, а избраните личности ще покажат каква роля и функция в ръководството на ДПС ще им бъде възложена.

Шесто - според устава на ДПС конференцията няма да избере заместници на съпредседателите, както и членове на ЦОБ. Това ще стане на първото заседание на Централния съвет, което ще се проведе след две седмици. "Новото начало" вероятно означава, че заедно с Мустафа Карадайъ трябва да си отидат и неговите заместници или поне ще има тежко пресяване. Ще настъпят драми, които Пеевски и Чакъров трябва внимателно да овладеят. В словото си на Тюркян чешма в края на декември 2023 година Пеевски даде да се разбере, че не е доволен от апарата на партията, че именно елитът е загубил връзката с хората, че избирателите се посещават от "избори на избори". Тежки обвинения, които ще имат изражение в структурни и кадрови промени. За сравнение - в такива случаи Доган винаги е действал практически - решително и енергично спрямо всеки, отклонил се от принципите на партията. 

Седмо - с какви послания ще излезе конференцията на ДПС и каква политическа цел ще си постави за следващите четири години, също е знаково за бъдещото развитие на Движението. Две са линиите, които следва Пеевски, откакто пое ръководството на ПГ на ДПС - евроатлантизъм и "грижа за хората", съчетани с практицизъм и икономизиране на политиката. Вероятно същите тези ще бъдат развити и пред делегатите на конференцията и това ще залегне в програмните документи на партията. "Инвестирайте в себе си - в образованието и развитието си, за да постигаме заедно целите си - модерна и европейска България, с висок стандарт на живот за своите граждани, в която младите хора да останат и се реализират пълноценно" - тези негови послания трябва да бъдат изпълнени със съдържание.

А целта - Делян Пеевски я издигна пред форума на младежите - ДПС да стане втора политическа сила и да влезе във властта през парадния вход. Конференцията трябва да каже - може ли партията, в това състояние, да постигне тази цел и, заставайки зад определеното лидерство, ще се сплоти ли елитът? Самият Пеевски трябва да посочи с кого ще върви към начертаната от него цел.

Важно ще бъде и каква геополитическа проекция ще постави пред себе си ДПС. В политическото си послание от първите часове на новата 2024 година почетният председател на ДПС напомни в какво време живеем.

... Светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет. На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще "приключи" едва с преобразуването на политическия ни свят в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между "старите" и "новите" велики сили. Травмиращо е, че невинаги си даваме сметка за това”.

Доган е безпощадно ясен. Няма клишета,няма лозунги, има дълбоко осъзнаване на един убеден европеец и евроатлантик за изпитанията, пред които светът се изправя, а ние не сме готови. 

Ще препотвърди ли тази линия XI конференция на ДПС, също е интересно да се проследи. Както и най-важното послание, от което Доган никога не е отстъпвал - България да не се превръща в разменна монета на нечии интереси, да следва своята национална политика за сигурност на гражданите в рамките на съюзите, в които членуваме, независимо от външните обстоятелства. 

Изключително отговорна мисия ще имат делегатите на предстоящата конференция на ДПС. Когато беше лидер в действие и работеше на терен, Ахмед Доган винаги казваше на своите: "Без единство не се решават проблемите на хора, без единство няма бъдеще. Ние всички сме деца на тази земя, която е нашата обща родина".

Очаквайте продължение - Защо Делян и защо Джевдет...

 

 

 

 

Автор: Валерия Велева

Станете почитател на Класа