5 идеи как да изпъкнем с ексцентрична мартеница

5 идеи как да изпъкнем с ексцентрична мартеница
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.03.2021
  • Share:

Въпреки че много от нас все още не са асимилирали онова, което се случи през март 2020г., март 2021г. вече е тук. И тази година кокичетата цъфнаха, слънцето изгря, а сергиите се отрупаха с мартеници и по всичко личи, че зимата ще има край. Може да е през юни, но ще има.

 

И докато на 7 март ще празнуваме с торта във формата на коронавирус първия рожден ден на пандемията у нас, то на 1 март все още празнуваме баба Марта, отправяме си секси пожелания и си подаряваме мартеници. Преди да стигнем до предложенията за оригинални мартеници обаче, няколко думи за пожеланията:

"Да си бял/а и червен/а" не звучи добре, приятели. Асоциациите са за анемична, бледа кожа или хипертонична червенина. "Да имаш бели дни и червени нощи" е твърде странно. Какво точно пожелаваме? Арктически студ и нощи като тази на Кристалните ножове? "Бяло в носа, червено в очите" беше автентично в годините на дива младост, но сега, на фона на общочовешкото битие, което се състои в работа от вкъщи и лежане на диван, звучи остаряло.

 

Та "Да си жив/а и здрав/а" все пак си е най-хубаво. Придържайте се към него и няма да сбъркате. Наистина е хубаво човек да е жив и здрав, особено здрав.

 

Оригиналните мартеници. Трудна задача. Пазарът е пренаселен и не е лесно човек да изпъкне с нещо арт, небрежно и в същото време ексцентрично. Но ето няколко идеи:

 

1. Подарете винтидж мартеница

 

Всяко уважаващо себе си семейство пази в някой шкаф найлонов плик, пълен с мартеници от предишни години. Вероятно шкафът е там, където са коледните играчки и снимките, чакащи да бъдат наредени в албум. Колкото по-разбридана и стара е мартеницата, толкова по-оригинални ще бъдете. Пластмасови кокичета и пчелички, щъркели с избелели очи, хартиена момина сълза и, най-важното, пожълтяло листче, на което мартенишки топчета са забодени като мъртва пеперуда, и надпис. "ЧБМ, вуйна Светла, 1991г.".

 

 2. Заложете на патриотична мартеница

 

Трети март наближава и е време да засвидетелстваме всячески българщината си. Татуировките с лицата на Левски и Ботев вече не са достатъчни, Дайчовото хоро се играе пред Народния театър от кой ли не, на Леденото хоро в Тунджа реката не стига да побере желаещите, а шевиците красят редица дизайнерски колекции в родните вериги хипермаркети.

Мартеницата обаче е българска като бай Ганьо и като розовото масло и можем да подсилим символиката й, като я закачим за снимка на някой патриот. Защо не Красимир Каракачанов с перука, подобна на косата на Круела Де Вил, но в бяло и червено?

 

3. Уважете хората с шикозна мартеница

 

Нали знаете какво представляват шикозните мартеници? Това са всички онези червено-бели конци, които се мандахерцат редом със значки или фигурки на супергерои, поп икони, MMA бойци и хибридни животни. Някои биха ги нарекли "кич", но това е снобария.

Изпъкнете сред членовете на домакинството си като ги закичите с мартеници на Иво Димчев, Джеки Чан, Меган Фокс и нещо, което прилича на дете на майка бухал и баща носорог, родено в Припят през 1986 г.

 

4. Бъдете смели с еротична мартеница

 

Може и да не си представяте баба Марта като някакво страшно пиче, но реално никой не я е виждал. Просто думата "баба" ни отвява към не толкова сексуални асоциации. Това обаче не значи, че вие не може да сте секси на 1 март.

Ако сте мъж, сюрпризирайте жена си с малки, но сладки подаръчета - бели чорапи с червени панделки с пожелание "Бъди моята Анастейжа, аз ще бъда твоя Крисчън". Бяла роза с червена панделка и картичка "Ти и твоята роза - бъдете моята Марта" също е готино.

Важното е да стане ясно, че сте нетрадиционен и оригинален и не се срамувате да заявявате желанията си. Още нещо, на което жена ви много ще се зарадва: подарете й бял чаршаф, изцапан с алено червило и послание: "Изпери го, Пендо, да свикваш".

 

5. Бъдете в 2021, бъдете онлайн

 

Каквото и да си говорим, мартениците струват пари, и то не малко. Вярно, хоум офисът спестява безпрецедентния харч за мартеници за колеги, които не харесвате, но да дарите с мартенички цялата фамилия също си е разход.

 

Затова плюйте на веществените мартеници, както на истинските, отрязани елхи, и изпратете до всичките си приятели в социалните мрежи картичка с Пижо и Пенда. Ако подозирате, че сте скрий поетичен гений, който просто по случайност се е забичил в сферата на бизнес администрацията, измислете пожелание.

 

Да речем: "Мартеничка ти вземи, с биричка се почерпи, да сме живи, да сме здрави, да сме смели и корави". Или "Днес на първи март, защо не кажеш "старт", на ново състезание, аз късмет ти пожелавам, във всяко начинание". Виждате ли? Лесно е и се получава много добре. Ако имате талант и на графичен дизайнер, плеснете поезията си върху някакъв оригинален червено-бял патерн и тагвайте смело.

 

Хубав празник! Бъдете бели, червени и като тикви засмени!

Цветелина Вътева

Станете почитател на Класа