За шарана в политиката и котарака Леополд

За шарана в политиката и котарака Леополд
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    20.01.2021
  • Share:

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не като политик, комуто съдбата може да го изправи, не дай си Боже, пред вероятността да получи управленски мандат.

 

Честно казано, не очаквах че Слави Трифонов, новопокръстеният политик и лидер на партия „Има такъв народ”, на която социолозите определят трето място  за влизане в парламента, ще се окаже такъв политически шаран, да ме извинява за сравнението.

 

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви след заседание на ИБ на партията, че „кани на разговори всички, които искат честен вот и смяна на модела на управление”. В отговор на уточняващ журналистически въпрос Нинова обясни, че екипът ѝ ще се срещне с целия спектър от извънпарламентарни формации в ляво и НПО-та, а след това може да поканят по темата за „честен вот” и формациите на Мая Манолова и на Слави Трифонов - Изправи се.БГ и "Има такъв народ".

 

Приключенията на котарака Леополд #3 - Videoclip.bg

 

Четири часа по-късно шоуменът реагира. Първосигнално. Като шаран, на когото са хвърлили кукичката и той бърза да се хване за нея. Реагира просташко. В неговия чалгарски стил. Не като политик, комуто съдбата може да го изправи, не дай си Боже, пред вероятността да получи управленски мандат.

 

Мила ми, госпожо Нинова... Приличате ми на котарака Леополд от едно руско анимационно филмче, който казваше: "Ребята, давайте жить дружно!“ На вас няма нужда да ви го превеждам, но въпреки всичко ще ви го преведа: "Момчета, нека да живеем задружно"...

 

Г-жо Нинова, мисля че ви е малко късно да бъдете котарака Леополд. Вие отдавна сте си избрали да бъдете от другата страна. С вас, г-жо Нинова, стоим от двата бряга на реката”. 

 

Това „мило” послание към Нинова отправи чрез Фейсбук Слави Трифонов, без да осъзнава колко политически грешки сътвори.

 

Първо, все още никой не го е поканил нито на среща, нито на разговори. Да отказваш нещо, което не съществува, е като да сложиш каруцата пред коня. Аджамийска работа!

 

Второ, Нинова обяви намерения не за управленска коалиция, а за разговори за обединени усилия и действия в името на осигуряване на честен вот- нещо, което искат всички, и парламентарни, и извънпарламентарни партии. Да откажеш предварително това, означава или че не си разбрал за какво може евентуално да те поканят, или че си против честния вот, или че просто не отстъпваш от егото си.

 

Трето, Трифонов, който, вижда се, че все още е много бос в политиката, не е прозрял какво им дава Нинова с днешното си изявление. Тъй като БСП в качеството ѝ на парламентарна партия има представители и застъпници във всичките близо 12 000 избирателни секции в цялата страна, Нинова предлага те да бъдат такива и на тези две партии, които по закон не могат да имат свои представители в секциите. В името на едно - да се гарантира, че и извънпарламентарната опозиция ще има свои очи и уши навсякъде в изборния ден. Слави обаче не разбира офертата и сравнява предложението на Нинова с действията на анимационнния котарак Леополд и лозунга му: "Ребята, давайте жить дружно!“. Истината е, че Нинова не предлага на опозиционните партии да „живеят дружно”, а дружно да осигурят честен вот. 

 

Четвърто, изречението „С вас, г-жо Нинова, стоим от двата бряга на реката”, най-много е взривило феновете на Слави, както се вижда от неговата фейсбук страница. Защото, казват те, реката има два бряга - ако не си с опозицията, значи си с управляващите. Това го демаскира в очите на избирателите, които открито го подозират в бъдеща колаборация с ГЕРБ. И се чудят как така два месеца преди изборите никой все още не знае какви са неговите политически позиции по основните проблеми в държавата: здравеопазване, демографска криза, национална сигурност, образование, икономика, външна политика. Къде е програмата на партия "Има такъв народ"? Каква е нейната идеологическа база? Какви възгледи и принципи изповядват нейните водачи? Всичко това, както и хората, които Трифонов ще извади като кандидат-депутати, засега е черна дупка.

 

Пето, израз на лошо възпитание и на слабост е да обиждаш една жена, когато нямаш истински аргументи срещу нея. В политиката това лъсва с особена острота. Да коментираш лични качества на една дама, да я наричаш „мила ми...”, е просташко.

 

Но и за  това си има обяснение - 25 години чалгарят само това прави. И излизайки на политическия терен не може да се отърси от навиците си. А те няма как да бъдат скрити в новия му образ на политик, който тепърва ще оценяваме.

И тази оценка няма нищо общо с оценката на феновете му от концертите.

 

 

Валерия Велева

 

Станете почитател на Класа