Някои в БСП си мислят, че още сме в 1949 г.

Такъв самодържец като Нинова никога не е имало в БСП.

„Мисията Гладстон” може да се окаже по-успешна от „мисията БСП”.

Като ерудиран човек не ви ли човъркаше да влезете в лидерската битка за БСП?

- А, не, бягам като дявол от тамян от такива работи.  Искам да пиша това, което мисля. Залагам си главата и живота зад всяка своя дума. Журналист съм преди всичко, а журналистът е свободен човек, не иска власт. Трябва му само свобода. Имам си писалка, това е моето оръжие. Благодаря на Бога, че ми го е дал.

- Четирима опоненти на г-жа Нинова на изборите за лидер на БСП на 12 септември. Има ли шанс партията за нов водач на първи тур?

- По принцип съм против т. нар. пряк избор на лидер, защото който и да бъде избран, ще бъде над Националния съвет, над Изпълнителното бюро, над парламентарната група и над цялата Българска социалистическа партия. Това ще бъде безконтролен човек, с абсолютна власт. А както знаем, властта развращава, а абсолютната - абсолютно.

Противопоставях се многократно на тази промяна на Устава, това безобразие беше натресено лично от г-жа председателката. Абсурдно е конгресът да има право да разпусне партията, а да бъде лишен от едно от основните си правомощия - да избира председател на  Националния съвет.

БСП никога не е била лидерска партия, никога не се е ръководела еднолично. Такъв абсолютен самодържец никога не е имало в БСП. Дори Тодор Живков не е бил такъв - ако той беше над Политбюро, нямаше да има никакъв 10 ноември 1989 г.

Нека кажа и друго - според орготдела членовете на БСП са близо 84 000 души. Т.е. за да бъде изборът редовен, трябва да участват половината плюс един. Не мога да си представя, дълбоко се съмнявам как 42 000 плюс 1 ще отидат да гласуват, тъй като в момента партията е разделена много тежко и това се дължи на едноличната политика на г-жа Нинова.

- Какво ще се случи, ако няма избран лидер на първи тур?

- Ако на 12 септември не гласуват половината членове на БСП, това означава на конгреса незабавно искане за промяна на Устава, за възвръщане на правомощията на конгреса да избира председател на Националния съвет. Не лидер на партията, каквато формулировка няма в историята и традициите на БСП.

- Каква предизборна кампания очаквате?

- Предизборната кампания започва официално на 12 август. Да сте забелязали, че г-жа Нинова не се е спряла да ходи по телевизионни студиа и из страната? Докато с ругателна канонада се посреща всяка изява на нейните конкуренти. И петимата кандидати трябва да бъдат равнопоставени, никой не може да се ползва с  привилегията на лидер, защото не е.

След като Корнелия Нинова вече направи едно видеообръщение, искам да знам кога другите кандидати ще направят подобно обръщение.

Искахме на заседание на Националния съвет правилата за избора да бъдат разгледани отново и да бъдат направени промени в партийната ЦИК, тъй като там са хора, на повечето от които трудно мога да имам доверие.Те са от преторианците на Нинова или корнелианците от 8-ия ден, както ние ги наричаме.

Тази партия има утвърдени традиции и принципи. Случващото се в момента е резултат от драстично пренебрегнатото колективно ръководство на БСП. Тя има колективни органи. Председателят на партията не е орган, а решенията ги взема НС на БСП и конгрес, който е върховният орган. Тези принципи са нарушени. Абсурдите, тоталното нарушаване на Устава продължават вече 4 години. 

- Ако влезем в технологията на изборите, кой ще брои гласовете? Имате ли притеснения от безпристрастието на партийната ЦИК?

- Някои действат на сталинския принцип - не е важно колко души гласуват, важно е кой брои. Мислят си, че сме още в 1949 г. или в 1937 г., които са отдавна минало. Времето на Сталин отдавна приключи, но някои  хора в БСП явно не познават политическата история и на България, и на света. Цялото българско общество е тежко деинтелектуализирано. А в допълнение БСП е и тежко деидеологизирана. Хора в ръководството на БСП не познават историята на собствената ни партия!

- Наясно ли сте с какво визията за бъдещето на БСП на Кирил Добрев, на Красимир Янков, на Валери Жаблянов и на Георги Тодоров е по-различна от тази на г-жа Нинова?

- Платформите им още не са представени. Преди пандемията Красимир Янков се присъедини към Платформата за демократичен социализъм, която беше подписана от над 100 души. От редколегията на списание „Ново време” сме изпратили призив до всички кандидати да изпратят платформите си, които ще публикуваме. Всеки момент се очакват платформите на Валери Жаблянов и Красимир Янков. От другите не сме чули нито звук.

- Как тогава партийните членове ще направят информиран избор на 12 септември?

- Няма да направят информиран избор, а по емоция. За съжаление, някои хора си мислят, че ръководството на една партия се решава с истерични постове във Фейсбук и вулгарни излияния. Има група във Фейсбук - Обществена подкрепа за БСП, в която членуват над 11 800 души. Над 90 процента от тези хора са тролове, които обругават всеки, който мисли различно. Помолих администратора да изчисти троловете. Задачата им е да всяват истерика в общественото пространство. Аз светкавично ги блокирам, но обикновеният човек не разбира, че това е трол. 

- Кой от кандидатите е най-добрият избор, който може да превърне БСП в силна опозиция?

- Не ме карайте да изразявам предпочитания, докато не видя платформите. А и ако изразя предпочитание, това означава човекът да бъде залят с мръсотия. Има обаче парадокс в БСП - когато Георги Гергов, Кирил Добрев, Румен Овчаров, Краси Янков направиха всичко възможно Нинова да стане председател, бяха добри, после станаха лоши. С изключение на Овчаров. Този двоен, троен и четворен аршин вече ни е омръзнал. 

- Защо БСП някак стои встрани от протестите? Не би ли трябвало да се активира?

- Важни са двете искания на протеста - оставки на правителството и на главния прокурор. Останалото са фантасмагории - Велико Народно събрание, промяна на конституцията, без да се знае какво ще се променя. Но БСП няма позиция по исканите оставки. Впрочем Националният съвет на БСП не се е събирал от 13 юни, а страната се тресе. Г-жа Нинова не е издала звук срещу Иван Гешев. Докато във вестник „Дума” сме изписали томове по тоя въпрос.  

- Ще успее ли да излезе БСП от състоянието на застой?

- Никога не съм вярвала, че една егоцентрична личност за 4 години може да съсипе една 130-годишна партия. Възмутителен е фактът, че Нинова се опита да подмени Бузлуджа с някакъв митинг на жълтите павета, в Триъгълника на властта. Това е обида за всеки истински социалист, защото на Бузлуджа загина Хаджи Димитър, не за власт, а за свобода и достойнство. И не е случайно, че Димитър Благоев и нашите предшественици отиват на Бузлуджа, защото социалистическите идеи са продължение на възрожденските идеали, на принципите на апостолите за национално освобождение. За съжаление, днес не живеем в чистата и свята република, предначертана от Васил Левски, а в някаква държава антипод. А ние сме отговорни за възрожденците, за героите на национално-освободителното движение, ние сме продължители на всичко това. Някои не го разбират, защото нямат нищо общо с  битките, с жертвите на тази партия.

- Може ли БСП да стане първа политическа сила на следващите избори предвид недоволството в обществото?

- Много сложен въпрос. И предвид разделението в БСП, и предвид разрушените връзки с другите леви структури в страната. Не мога да се ангажирам с прогноза. Всичко ще се види след 12 септември. Единственото, което искам, е БСП да се стабилизира, да излезе от своята вътрешна криза, да преодолее разделенията, да се почувства уверена в себе си. Искам и друго: Мутри, вън! От ходене по протести съм с температура и ходя на PCR тестове.     

Водя и сериозна битка -  за спасяването на паметниците на Уилям Гладстон, които тръгнаха да махат във Великобритания. Изпратих писма до кмета на Лондон Садик Хан и до премиера на Уелс Марк Дрейкфорд, в които пиша, че ако някой реши да демонтира паметник на Гладстон, ние, българите ще го откупим и донесем в България. Написах, че освен велик британски политик Гладстон е български герой, защитил народа ни по време на Априлското въстание. Чакам писмо от кмета на Лондон, две правителствени комисии в Уелс вече работят по въпроса. „Мисията Гладстон” може да се окаже по-успешна от „мисията БСП”...

Велислава Дърева е публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от създателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, вечен дисидент. Родена в Пловдив. Завършва журналистика в Софийския университет. Специализира телевизия, документално кино. Преди 10 ноември са забранени 2 нейни книги, 2 сценария. След 1989 г. работи във в. „Дума“, където е политически наблюдател. Носител на награди за публицистика и документално кино. Член на Националния съвет на БСП.

 

 

 *Интервю на Хенриета Костова за в. Марица

Станете почитател на Класа