Не ни барайте бирата!

И древните легенди грешат – според митовете нещастният Архимед бил убит от неизвестен извършител заради думите му „Не посягай на кръговете ми“. Кой идиот убива заради някакви си кръгове!

По-точният превод би бил „Не ми барай бирата!“ Това вече е мотив, както биха рекли прокурорите, мотив, достоен за обосновано предположение.

Учените още спорят как точно се разпространява коварният коронавирус. Имаше даже и нецензурни предположения – за щастие, направени не от тях, а от репортерското войнство. Ако се проследят внимателно изявленията на специалистите обаче, става безпощадно ясно, че основно тая гад се разпространява чрез бирената пяна.

Войната с бирата се поведе още с първото затопляне.

Бойните действия откри, както се полага по устав, самият премиер – на нездравите обструкции, че маските са скъпи, той отговори: „Една маска струва колкото кутия цигари или бира“

И се започна. Вземаме „СТАНДАРТ“ и четем, че „Ген. Венцислав Мутафчийски, в чиито ръце е цялата организация по приложението на извънредните мерки срещу коронавируса се разгневи на 0,1 % от българите, които като видяха топлото време хукнаха по улиците. Кой с бира, кой без бира, възмути се професорът на редовния сутрешен брифинг на щаба“.

Проф. Кантарджиев (цитираме по „ДУМА“) също е бесен на онази една десета от процента несъзнателни граждани – „Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора!“

Колегите им побързаха да ги подкрепят: „Сега не моментът да се стои в градинките, в междублоковите пространства, да се пие бира, да се смеем, да се веселим… Това заяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.“ – добросъвестно цитира „МОНИТОР“.

И резултатите не закъсняха!

„Двама полицаи разгониха стотици младежи от градинката пред Народния театър“ – съобщи сайтът „Дебати.бг“.

Стотиците младежи все пак са се отървали само с разгонването, но „СТРУМА“ се е натъкнал на още по-мрачен епизод от борбата с пандемията: „Пенсионери, заловени да пият бира на пейка, отнесоха по 300 лв. глоба за липса на маски“. Старото поколение е по-твърдо от днешното – след като си получили актовете, „мъжете останаха да си пият биричката, като единият дръпна маската като лигавник под брадата си, а другият я закачи за бутилката с бира“.

Цели самолети със заразени минаха без проблем през летището, ние гоним старците по пейките.

А как е в Европа?

Да оставим старата Англия, която дава лош пример – „Раздават на англичаните бъчви с бира, ако даряват“ – твърди „СТАНДАРТ“. С бъчва е трудно да седнеш на пейка в парка. Още по-трудно – да станеш, разбира се. Но шегата настрана – местна пивоварна, притеснена, че няма какво да прави с бирата си, обявила, че ще я раздава безплатно при условие, че биролюбците правят дарения за Националната здравна служба. „Според представител на пивоварната един човек се пошегувал, че ще си донесе вана“… Какво ли дарение е смятал да направи?

А ако се поровим в старите вестници, ще открием съвсем елементарен начин за справяне с бирената напаст по пейките – отваряме „МОНИТОР“ отпреди две години, за да почерпим от челния евроопит – „Италианска кметица гони мигрантите с топла бира“!

Наистина, гениалните решения са прости като Колумбовото яйце – отчаяна от тупурдията, която вдигали подпийналите мигранти, кметицата забранила да се продават студени напитки след седем и нещо вечерта!

И работата се оправила – без никакви глоби и полицейски гонки.

Но, все пак – ние не сме мигранти, а скромни и почтени поданици, които имат право на студена бира в задаващото се топло време.

Не ни барайте бирата – аксиома, изведена още преди век от

Ярослав Хашек и потвърдена многократно през годините гласи, че правителство, което й е посегнало, неминуемо пада!

 

Румен Белчев

Станете почитател на Класа