Докога таксите ще са като лична касичка за чиновника

В България се събират около 700 млн. лв. от такси. Съвсем законно чиновниците у нас имат право да си разпределят като допълнително материално стимулиране до 40% от сумата. Това прави между 140 и 280 млн. лв. Така законът позволява таксите да се превърнат в личната касичка на нашата администрация.
Когато сумата се види дребна на чиновниците, те имат изключителното право да вдигнат цените на услугата. Контрол над този процес не упражнява никой. Ако работата започне да става много нагла, се използва вторият похват – хваща се тарифата и творчески се прекроява, като се измислят нови имена на старите такси. Това обикновено върви с по-висока сума за съвсем същата административна услуга.
Любопитно е да се види какво прави срещу тази порочна практика правителството? Меко казано, съдейства на процеса – точно с постановление на Министерския съвет е дадено правото за раздаването на до 40% от събраното като допълнително материално стимулиране. Очевидно на тези пари се гледа като на легален рушвет за администрацията. Иначе няма обяснение фактът, че процесът тече вече втора година, бизнесът протестира, но промяна в статуквото няма.
Само министърът на държавната администрация Николай Василев се опита да прокара през кабинета намаляването на 9 тарифи, но не успя. Единственото, което спечели, е дружната ненавист на всички държавни служители, които събират такси.

Станете почитател на Класа