Руската ваксина скара депутатите в здравната комисия

Руската ваксина скара депутатите в здравната комисия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.03.2021
  • Share:

Така на практика ликвидираме инициативата, която ще бъде в полза на българската нация, ядоса се социалистът проф. Георги Михайлов

 

Със скандал и размяна на остри реплики между управляващи и опозиция приключи последното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване в мандата на това Народно събрание, предаде БГНЕС, цитирана от Фактор.бг.

Причината – депутатите трябваше да обсъдят и гласуват проекторешението, внесено от БСП, с което левицата настоява парламентът да възложи на изпълнителната власт да предприеме всички действия за осигуряване в страната на руската ваксина срещи коронавирус „Спутник V”.

 

Управляващите от ГЕРБ обаче предложиха своя редакционна поправка, която предвижда Министерският съвет да предприеме консултации с ЕК, с които да проучи възможността за покупка на ваксини, получили разрешение за употреба в държави извън ЕС.

„Така предложеният текст променя коренно нашето първоначално предложение“, ядоса се доц. Георги Йорданов от БСП. „Ние искаме здравето на българската нация да бъде в нашите ръце, а не в ръцете на други структури“, каза още той по време на дебатите.

Подкрепи го съпартиецът му проф. Георги Михайлов. „Прехвърляйки преговорите на правителството към европейските институции, ние забавяме и на практика ликвидираме инициативата, която ще бъде в полза на българската нация“, смята той. Давайки пример с Унгария и Словакия, които набавиха от руската ваксина за своите граждани, проф. Михайлов подчерта още, че всяка държава има право на свои извънредни инициативи и преговори на своя отговорност.

„Разбирам вашата привързаност към ваксината „Спутник V”, вероятно пледирате само за нея, въпреки че отричате. Във вашият проект на решение фигурира само тя“, взе думата д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

 

Ако Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина на някоя ваксина, обясни тя, произведена в страна извън ЕС, получила одобрените по специалната процедура, няма проблем страната ни да я закупи. „Точно това се пише в нашия проект на решение, ние подкрепяме духа на вашия проект, но го прецизираме, а вие искате само ваксината „Спутник V”, обърна се още тя към опозицията, обвинявайки я в лобизъм.

Това пък послужи за повод на депутатите от БСП да прекратят участието си в заседание и да напуснат залата. Крайният вариант на проекторешението ще бъде одобрен в пленарна зала по време на заседанието в петък.

 
 

 

Станете почитател на Класа