Протести - ден 76: Велико народно въстание III

Напрежение между протестиращи и полиция пред старата сграда на Народното събрание. За това съобщи репортер на БНР. Камионетки на Жандармерията са спрени зад сградата. Няма пряко стълкновение между гражданите и полицейските служители, но няколко бомбички бяха хвърлени в краката на полицаите. Група от протестиращи периодично се опитва да пробие полицейския кордон, но без успех.

Има пострадал служител на реда. Две линейки пристигнаха в района - едната на Спешна помощ, а другата от болницата на МВР.

Полицаи и части на Жандармерията с каски, палки и щитове се подредиха около доскорошната сграда на парламента.

По-рано вечерта шествието на демонстрантите се спря пред старата сграда на Народното събрание, след като направи преход от площад "Независимост" до Орлов мост. До напрежението се стигна, след като майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" се опитаха да достигнат до входа на доскорошната парламентарна сграда, за да издигнат плакат, който носеха, но бяха спрени от полицейския кордон.

 

БГНЕС

 

Протестно шествие потегли около 21.00 часа към Орлов мост и блокира кръстовището. Затворено от протестиращи е и кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Демонстрантите не предвиждат да изграждат палаткови лагери, както се случваше в по-ранни фази на протестите.

 Засилено е полицейското присъствие в центъра на София. 

 

БГНЕС

 

Стотици се събраха след 17.00 часа на площад "Независимост" и блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Плътен полицейски кордон огради сградата на Народното събрание.

Третият протест, обявен като „Велико народно въстание“, се провежда днес, за да съвпадне с отбелязването на 112-годишнината от обявяването на Независимостта. Това е и 76-ият пореден ден от антиправителствените прояви.

 

БГНЕС

 

"Тук сме хората, които утре ще управляваме! Дълго време бяхме заспали, но вече сме будни", заяви от трибуната пред протестиращите Велислав Минеков - един от Отровното трио, които са организатори на протестите.

Пред демонстрантите говори и евродепутатът от Европейската зелена партия Даниел Фройд, който призова българското общество да продължава тази битка срещу корупцията и обеща да се бори заедно с него. 

Фройд е член на Комисиите по бюджетен контрол и конституционни въпроси в Европейския парламент. На протеста в София той се яви с фланелка с надпис "Спрете корупцията".

 

БГНЕС

 

Отровното трио разпространиха имейл до хората на площада, като помолиха протестиращите да изпращат на него своите идеи за това как България трябва да бъде променена.

 

Отровното трио/БГНЕС

 

Полицията е иззела опаковка с физиологичен разтвор от палатковия лагер на инициативата "Системата ни убива". Притежаващите го са обяснили, че той се използва за промиване на рани и е донесен, в случай че потрябва.

По-рано полицията претърси градинките, попадащи в района на традиционните антиправителствени протестни шествия. Източници от МВР съобщиха пред репортер на БНР, че не е открито нищо притеснително.

 

БГНЕС

 

Протестиращите отново настояха полицията да не допуска провокации и да не проявява насилие, както се случи на 2-ри септември, когато бе първото "Велико народно въстание".

Исканията остават непроменени – оставките на премиера и на главния прокурор, както и честни предсрочни избори.

 

БГНЕС

 

Отровното трио отново призова за масово участие в днешната акция, „защото на всички им е писнало от Борисов, от кражбите, от лъжите, от липсата на върховенство на закона“ - по думите на адвокат Николай Хаджигенов.

„Крайно време е управляващите да разберат, че потъват все по-дълбоко. Просто ще изчезнат един ден, ако продължат да бъдат на власт. Но от другата страна стои личният им страх. Всеки ден е нищета за тях, за нас - също... Пламна Европа, знаят кой корумпираният, атаката от Европа е наистина зловеща, включително и от гласовете от Европейския парламент“, каза в интервю за предаването „12+4“ проф. Велислав Минеков.

 

БГНЕС

 

По-рано днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев. 

Протестът „Велико народно въстание“ ще се разшири в САЩ, в Австралия, в страни от Европа, също и в Сингапур.

В 17:30 ч. протестиращи блокираха кръстовището при гара Бяла. Движението от Русе към София и обратно се отбива през село Ценово. Протестиращите имат разрешение да блокират участъка до 22 часа.

Малко преди полунощ приключи поредният антиправителствен протест в столицата. На няколко пъти се стигна напрежение, трима полицаи са пострадали по-сериозно.

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев заяви, че случилото се пред старата сграда на Народното събрание са нерегламентирани действия, които са имали за цел единствено ескалация на напрежението.

Има един задържан за носене на забранени предмети, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

 

Николай Христов, Светослава Кузманова

Станете почитател на Класа