Обърканите представи за епидемията. И как Мангъров взе да надделява над Мутафчийски

Пуснахме в e-vestnik статия с данни за жертвите на коронавируса и за неравномерното разпространение на заразата в Европа (виж тук), която предизвика множество коментари (по-надолу извадки от тях).

Основният въпрос беше – защо страните от Източна Европа, бившите соц страни, България, но и Гърция, Кипър и др. са слабо засегнати от епидемията, многократно по-малко заразени, в някои случаи 50-100-кратно по-малко жертви на 1 милион жители, в сравнение със Западна Европа.

В Словакия жертвите са 5 на 1 млн., в Албания 11, Латвия -12, Кипър – 14, Гърция – 16, България -18, Русия – 21, Литва – 22 и т. н.

Докато в Белгия са 793 на 1 млн. жители, в Испания 598, в Италия 537, Франция – 432 и т. н. В Германия пък има от 4 до 9 пъти по-ниска смъртност от съседните ѝ западни държави, със също толкова застаряващо население и стандарт на живот и здравно обслужване.

Дори в рамките на една държава има разлики в жертвите и разпространението на заразата – например до 10-15 пъти повече в Северна Италия, в сравнение с Рим и Южна Италия.

България също е сред най-слабо засегнатите страни. У нас многократно изтъкваха, че причина за това са взетите ранни мерки (извънредното положение у нас е въведено на 13 март, 2 седмици след Италия и в един ден със САЩ).

Налага се изводът, че още няма отговор на тези въпроси.

Потребителите на Фейсбук, обаче, знаят отговорите. Коментарите по темата показват, че слабото разпространение на вируса у нас, малкото жертви, и същевременно рестриктивните и продължителни мерки, са предизвикали недоверие към източниците на официална информация, брифингите и основния говорител ген. Мутафчийски.  Плашещите с чували с трупове, „ще бъдем в ада“ и др., взеха да губят влияние и надделяват симпатии към не особено симпатичния доц. Мангъров.

 

 

Мненията във Фейсбук показват също полу или пълна неосведоменост за вируса и епидемията, въпреки че медиите месеци наред ни заливаха с информация. Картината е показателна за информирането на обществото и как в днешно време се формира общественото мнение.

Една част от аудиторията е убедена, че въобще няма вирус и епидемия, всичко е измама с неясна цел. Това е ефектът от продължителното плашене с брифинги и сводки за заразени, при положение, че България е слабо засегната.

Други още се страхуват да излизат от вкъщи, но за разлика от преди, вече са малцинство. И преобладават объркани обяснения защо у нас сме слабо засегнати, заимствани от чуто-недочуто от новини и коментари по телевизиите – БЦЖ ваксини, здравеопазването при социализма, по-застаряващо население в Европа (тези разсъждения не обясняват разликите между Германия и Франция, Белгия; по-малкото жертви и заразени в Гърция, Кипър, Малта, Рим и Южна Италия, и др.)

Други смятат, че всичко зависи от броя на тестовете (което не обяснява защо при почти еднакъв брой тестове на милион жители има големи разлики в отделни страни, нито обяснява защо се препълниха болниците в Западна Европа).

Ситуацията дава повод за размисъл, че при много канали за информация, телевизии, онлайн издания, радио, социални мрежи, има толкова много неосведомени или криво осведомени хора. И доверието в официалните източници на информация е много ниско.

Ето извадки от коментарите, подредени по теми.

 

Групата на невярващите в епидемия

 

Васил Въльовски:Защото няма епидемия.
Пепи Петров: Няма заболели. Освен по новините.
Vasil Tsvetanov: Какво епидемия, бе, вие Луди ли сте.
Atanas Vasilev: Защото не е вярно (че има епидемия – бел. ред.).
Jordan Valeshkov: Отговорът е, че няма епидемия.
Наталия Генова: Спрете с вашите глупости! В цял свят лъжат за бройките заразени и починали. И там хората се ядосват на правителствата, за това има масови протести. Всичко е една лъжа. Информационна война.
Mariana Boneva: Лъжат и мажат на поразия… и затова нещо им се плаща. Но ме учудва огромния мащаб на хората впрегнати в този цирк… и това са много пари, кой всъщност плаща? И защо нулираха толкова много икономики?
Peter Dochev: Това са безсмислени коментари, след като е доказано, че нормалната смъртност е същата и даже с 5% по-ниска, и че коронавирусът не съществува, или е познатият тип съвършено безобиден, не водещ до смъртни случаи.
Петко Николов: Епидемията е в празните глави на управниците…
Здравка Димитрова: Никой не е изследвал колко са били поразените и починалите от птичи и свински грип. Може да били повече, може и по-малко. Просто тогава ни се размина масовата паника и психоза. За разлика от сега! Хванаха ни в капана и няма мърдане, докога, изобщо не е ясно! А носенето на маски в тия жеги няма да ни донесе нищо добро.
Zlatina Dimova: Как не разбрахте, че вирусът е измислен и такъв няма! По другите европейски страни е заради ваксините им сложени месец декември и като усилиха 5G антените, умишлено ги убиха хората с хронични състояния. Сега сме ние наред, чакат труповете, като пуснат и при нас 5G, това е истината.
Niki Mikov: Обяснение има, вируса беше миналата година тука, заразата я проспаха, управниците ни бяха заети с по-важни неща как да гепят. Както казваше докторката ми – имаш двустранна пневмония, ама не точно. Тъй то.
Lilqna Taseva: Защото България няма развита икономика. Чужди фирми, които са на българска територия не са спрели (как там няма нито един положителен тест – защото ще трябва да затворят фирмата). Целта беше да ударят малкия бизнес.

 

 

Групата на вярващите в бързите мерки, божествена намеса и др.

Марко Калев: Абе, как да няма отговор, бате Боко каза , че защото той управлява, затова…
Plamen Petkov: Има отговор, навременни действия на правителството, както винаги през последните 10-ина години. Страхотен Борисов.
Maia Dimitrova: Карантина навреме е отговорът. В Китай има най-малко заразени на глава от населението.
Flor De Lys Rinconcitos: Колко българи пътуват до Китай? И колко китайци живеят в страни в Източна Европа?? Това първо, второ, източните държави много по-бързо от западните въведоха извънредно положение, затваряне на граници и карантина. Това е другото са спекулации. (Северна Италия затвори градовете и хората вкъщи на 23 февруари, България на 13 март, същия ден обяви извънредно положение и САЩ – бел. ред.).
Yilmaz Sakir: Господ си знае работата, България няма пари.
Iskra Angelova: Защото ние сме свикнали на всичко и сме издръжливи като хлебарките – виж пенсионерите ни, горките… За България – бързата реакция. За другите соц страни – не мога да кажа.
Галина Юилфс: Вирусът не се разпространи, защото въведоха ограничителните мерки в страните в Европа. Вижте сега, какво мазало стана в Русия и САЩ…
Димитър Димитров: Това показва, че българският ген е автентичен, трудно превземаем.
Georgi Angelov Genov: Защото сме божи народ, а не взетите мерки. Тракийски или български ген, който е божи ген.

 

 

Групата на осведомените за ваксини, възраст на население и др.

Penka Gincheva: Доц. Мангъров ясно каза „в България хората рядко доживяват 80 години“.
Коста Костов: Д-р Мангъров ви го даде отговора! Вирусът засяга предимно възрастни хора, а у нас те са на изчезване!
Simeon Yurukov: За възрастен в България се смята над 60 г., а в Италия над 80 г…..
Райна Даянска Защото „сухите съчки“са малко.
Николай Киров: Щото жулим ракия.
George Georgi: Заболелите се доказват с тестове. Когато тестовете са малко и заболелите са малко!
Кристина Атанасова: Януари и февруари имаше Корона, те се сетиха март да я обявят… повечето хора са я преболедували още януари-февруари.
Афродита Стоева: Не са имунизирани против грип през есента. По-бедни страни са…
Paola Vivid: Нямаше ли проучвания за БЦЖ ваксините – че били давали имунитет?
Ангел Бонев: Ваксината БЦЖ свърши работа, научно доказано.
Penka Mileva: Всички българи са ваксинирани с БЦЖ ваксина против туберкулоза.
Славка Иванова: В страните от бившия соц е имало БЦЖ ваксини и това е спасило населението и не само при тая група вълна.
Antoaneta Marinova: Ами ваксините бяха други!
Reni Barova: Е нали казаха, че сигурно е така, защото имаме БЦЖ ваксини!
Irina Ivanova Evgeni Zlatev: Били сме ваксинирани с онези, направени в полза на човечеството. От 80-те насам, те са основното оръжие за заразяване и убиване. Точно тогава се появява и аутизма.
Lazarina Paytakova: Когато няма икономика, какво да ударят? Държави, които имат икономика и индустрия – там е вирусът.
Георги Николов: По ниска средна възраст и продължителност на живот.
Антон Тодоров: Стига сте говорили за ЗАРАЗА и ИЗЛЕКУВАНИ! Просто минава един тъп вирус като много такива през годината! Не е Ебола!
Kiril Mihaylov: Обяснението е просто – защото сме малка държава вече рядко населена ! Колкото по малко хора и населеност, толкова по-малко заразени … това е.
Светлозар Сардовски: Ниската изначало бройка на влезлите заразени, заедно с несъответно-прекалените мерки и малката бройка рискови групи, които и не смееха да излязат, както и близките им не смееха да ги посетят.
Тихомир Борисов: Комунизмът ни е закалил.
Kornelia Toncheva: От стъкмистиката по света става ясно,че държавите със най-много жертви, са по-застаряващи и възрастните жертви на вируса са основно от старчески домове. Нашите баби и дядовци, за щастие, колкото и трудно да живеят, обикновено завършват земния си път у дома, а не сред непознати хора. Самотата и чувството на отхвърленост на застаряващия европеец, понижава имунитета + другите съпътстващи заболявания + ваксината срещу сезонен грип… коктейлът е готов.
Milanov Tencho: Възрастните у нас са комунисти, а на Запад капиталисти и извънземните ги чистят.
Biserka Todorova: Многото използване на антибиотици и браковете между роднини води до слаба имунна система. Това са хората склонни към вируси и епидемии.
Иванка Панекова От вирус не мрем, ама от рак, инсулт, инфаркт и диабет сме водещи в света по смъртност!
Tania Dimitrova Зависи колко и къде са пръскали със самолетите което причинява пневмония.
Albena Boyanova: Много пием, пушим, ваксини други. Не се женим братя и сестри, плюс роднини. Има и други фактори, които може би лекарите ще допълнят!
Stefan Ivanov: Всички тестове се внасят от Америка или тампоните. Защо не разрешат всяка страна да си произведе тестове сами? Защо Световната здравна организация забранява аутопсиите по време на Ковид19? Или тия факти не са важни? Затова на тия тестове не вярвам. В България има малко случаи, защото Бойко е закупил малко тестове.

Станете почитател на Класа