Не били компютри в Елин Пелин, а компоти с боклук

Тревожни вести се разсмърдяха като горен боклук в Елин Пелин тези дни. Този път анонимната агенция "Една жена на пазара каза" донесе, че в шопската община продължават да возят отпадъци от Италия, Германия и Гърция и по време на извънредното положение, поради пандемията от коронавируса. Това, меко казано, би било безобразие, ако се окаже, че е вярно, тъй като ние същевременно няма къде да изнесем опаковани и приготвени за транспорт по договор пестициди, което призна самият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро. Той съобщи също, че в Бобов дол пак започват да горят боклуци и така...
Докато чакам отговор на въпросите, които пратих на служителите от МОСВ, се обадих на ресорния зам.-кмет на Елин Пелин по тези тежки проблеми  Николай Савов. Та от коментара му стана ясно, че някои в Елин Пелин комай не правят много ясна разлика между компютри и компоти. Ето какво поясни той:

 

"В завода, в който се преработват полиетиленови пликчета, няма технология за изгарянето им. Процесът на преработката им, е да се сортират по цветове, след което се вкарват в една машина, която ги разтопява при 200 градуса и ги прави на гранулки, които по форма приличат на леща. Няма горене.
Не зная кой твърди, че фирмата продължава да приема отпадъци, тъй като няма право да го прави, но до самия завод се карат полиетиленовите пликове, които са пакетирани на бали и от тях се прави гранулат, както вече поясних. Малка част от тях, които не могат да бъдат гранулирани и рециклирани, се изкарват от Елин Пелин и се депонират в специално пригодени затова депа, но някъде далеч извън града. 

Не е вярно, че фирмата била съсипвала почвата на Елин Пелин, защото тя няма договор и не депонира нищо тук. Може да кара своите боклуци някъде другаде, но не го прави в регионалното депо, което е в Горна Малина и го ползваме и двете общини. Със сигурност обаче отпадъците на фирмата не са на наша територия.

Но вижте, има една група хора, които страдат от болни политически амбиции към местната власт на община Елин Пелин.  Тези хора периодично през два месеца пускат неверни информации, за да привличат вниманието на някои медии. Това са хора, които преди време били ангажирани в някогашния проект на Николай Бареков и имената им мога да ви кажа, ако искате. Преди време те предложиха да се организира референдум с искане да се затворят фабрики и цехове, да се ремонтират водопроводите и пътищата и прочее популистки лозунки, които не могат да се реализират за три дни, но се оказа, че хората не се подписаха и не ги подкрепиха. От тогава не спират да създават шум и да предизвикват паника.

Ние нямаме правомощия да проверяваме какво се случва на територията на частна фирма, но МОСВ и РИОСВ са длъжни да проверяват и следят движението на отпадъците. Общината също има проблем, защото имаме отпадъци, които няма къде да изнасяме."

Това е положението в Елин Пелин, според човек, който има отговорност към местните, чрез поста, който заема, а и застава с името си пред хората. Какви отговори ще ни пратят проверяващите от МОСВ, ще видим, надявам се. Дано шефката на дирекцията в министерството, която се изхранва от нашите данъци, занимаваща се с проблемите с отпадъците не реши, че примерно не одобрява политиката на своя пореден министър и затова не отговаря на питания на журналисти. Дано, защото ние на разни слухове, които твърдят подобни неща, не вярваме. Също така не ни допада и старата и много вредна шопска поговорка: Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле.

Станете почитател на Класа