Президентът Радев: БАН е нашият национален капитал

"Нашите предци създадоха Българско книжовно дружество, водени от своята благородна кауза да създадат едно съсредоточие на българската интелектуална сила, което да изведе народа ни по пътя на напред". Това заяви президентът Румен Радев по време на концерт-спектакъла в НДК по повод 150 години от основаването на БАН, предаде агенция „Фокус“.



На тържеството присъстваха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, президентът Румен Радев, кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, председателят на 39-то Народно събрание Огнян Герджиков. На концерт-спектакъла бяха още народни представители, министри, зам.-министри, кметове, представители на Столична община, представители на религиозните общности и гости.

Програмата включваше изпълнения на Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров и солисти Светлин Русев и Людмил Ангелов, хора на Ваня Монева и откъси от спектакъла „Хъшове“ на Народен театър „Иван Вазов“ и филма „Хъшове“ на БНТ с режисьор Александър Морфов.

На тържеството президентът Румен Радев връчи почетен знак на председателя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

"За мен е чест и удоволствие да споделя с вас вълнението от честването на тази забележителна не само за Българска академия на науките, но и за цялото българско общество годишнина. Преди 150 години нашите предци създадоха Българското книжовно дружество, водени от своята благородна кауза да създадат едно съсредоточие на българската интелектуална сила, което да изведе народа ни по пътя на напред", каза Радев.

"Тази морална сила и далновидност на българската интелигенция по онова време. Да създаде своя организация преди още да има българска държава, да положи науката в основата на пътя за свобода и прогрес. Неслучайно Българското книжовно дружество се оформя като научен център, работеше неуморно за въздигане на българската нация. Чертаеше бъдещето, устояваше българската идентичност, история и език. Център, в който поколения български учени творяха на съвременно световно ниво. За това днес Българска академия на науките се гордее със своите научни статути и учени, които са нашият национален капитал призван да отваря вратите на България към света. Призван да търси национални решения в едно сложно съвремие. Много са проблемите пред човечеството, на които само науката може да даде отговори", посочи още президентът.

"Българската наука днес работи активно, използва оптимално европейската концепция за световни науки. Съвременната наука става и все по ресурсна и младите учените избират нерядко чужди институти, научни центрове и лаборатории, където да реализират своя научен потенциал. Там, където няма силно образование, където не се развива водещи науки и то добре финансирани не може да има силна икономика, не може да има висок, догонващ, устойчив темп на икономическо развитие", допълни Радев.

Той коментира, че винаги от най-високата трибуна на общото събрание на Организацията на обединените нации и на различни форуми в европейски формат продължава да изтъква, че устойчивото развитие днес изисква равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура.

"Независимо от количеството на еврофондовете, ние никога няма да достигнем икономическо и социално сближаване между северна и южна, между източна и западна Европа. Ако качественото образование и водещата наука са съсредоточени в тесни европейски граници, политиката трябва да се фокусира още повече върху образованието и науката. Ние трябва да се борим за това. Наш неотменим национален ангажимент остава приоритетното развитие на нашите институти, университети, академии и научни звена", каза още държавният глава.

"Днес, век и половина след учредяването на БАН, България продължава да се нуждае от един модерен, дързък, отворен към света център, двигател на духовен и материален напредък. Нуждаем се от Вас, нашите интелектуални визионери, които да работите така, че нашето общество да се развива, нашите граждани да живеят по-добре и то с национално самочувствие. Успехът и бъдещето принадлежат на онези, които разширяват своите хоризонти, онези които знаят и могат да използват силата на образованието и науката, които си поставят високи цели и работят всеотдайно. За онези, които имат смелостта да е борят сред най-големите в света. Аз съм убеден, че БАН е сред тях. Честит празник и на добър час", добави още Румен Радев.

На тържеството присъстват председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, президентът Румен Радев, кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, председателят на 39-то Народно събрание Огнян Герджиков. На концерт-спектакъла присъстват народни представители, министри, зам.-министри, кметове, представители на Столична община, представители на религиозните общности и гости.

Програмата включва изпълнения на Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров и солисти Светлин Русев и Людмил Ангелов, хора на Ваня Монева и откъси от спектакъла „Хъшове“ на Народен театър „Иван Вазов“ и филма „Хъшове“ на БНТ с режисьор Александър Морфов.

Станете почитател на Класа