Очакванията за дейността на банките се влошават

Очакванията за дейността на банките се влошават. Това става ясно от бюлетина„Финансов сектор: оценки и очаквания", изготвен от финансовото министерство. Обемът на отпуснатите кредити ще се свие през второто тримесечие според анкетираните финансови посредници, което ще е характерно най-вече за дългосрочните кредити за фирми. Към края на април като проявление на ефекти по линия на Covid-19 се вижда осезаемо забавяне в нарастването на кредита за нефинансовите предприятия.

В края на април стартира първата гаранционна програма за подкрепа чрез ББР. По схемата за предоставяне на безлихвени кредити на физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи вече се отчита интерес. Към края на май общата сума на одобрените кредити е над 22 млн. лв. По втората програма за гарантирани от ББР кредити в подкрепа на бизнеса, първата търговска банка, която започна прием на документи на фирмите, стартира това в началото на юни.

 

 

Намалението при дългосрочните кредити на домакинства ще бъде по-слабо, докато очакванията са овърдрафта за фирми са разнородни, като претеглената оценка е неутрална, пише още в анализа.

Банките очакват привлечените средства в банкови депозити да са по-малко спрямо първото тримесечие на годината, като това ще е по-силно изразено при депозитите на фирми и чуждестранни финансови институции.

Според проучването конкуренцията от страна на други търговски банки ще се забави, докато тази от други небанкови институции ще намалее.

В същото време очакванията на инвестиционните посредници за дейността им през второто тримесечие се подобряват спрямо предходното издание. Според анкетираните реализираният оборот от търговия с акции и облигации на БФБ ще ускори нарастването си спрямо предходната анкета. Повишеният оптимизъм на инвестиционните посредници съвпада и с традиционното предстоящо събитие в края на юни „Денят за акции“, организирано от БФБ и Централен депозитар.

 

Песимизъм се наблюдава по отношение на листването на нови емисии акции и облигации на фондовата борса. На БФБ през второто тримесечие вече бяха листнати две емисии акции при нито една през първото. За сметка на това има само една нова емисия облигации при три за предходния период. Не се очакват промени относно конкуренцията на други инвестиционни посредници през тримесечието.

След като в края на март активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, отбелязаха намаление с 9,3% спрямо стойността си в края на 2019 г. и в контекста на ситуацията с глобалната пандемия, очакванията на анкетираните управляващи дружества за развитието на сектора през второто тримесечие се влошават.

 

 

Балансовите оценки, с изключение на очакванията за конкуренцията на други колективни инвестиционни схеми, която ще продължи слабо да нараства, са на отрицателна територия. Привлечените средства ще отбележат намаление, като най-голямо се очаква да бъде при тези от домакинства и нефинансови предприятия. Доходността на управляваните колективни инвестиционни схеми също се очаква да бъде по-ниска през второто тримесечие.

Очакванията на участващите в анкетата пенсионно-осигурителни дружества са по-оптимистични спрямо тези на Управляващите дружества. През първото тримесечие на 2020 г. активите на управляваните от пенсионно-осигурителни дружества допълнителни пенсионни фондове (задължителни и доброволни) отчетоха понижение с 3.6%, с което очакванията от предходното издание не се реализираха, поради въздействието на пандемията Covid-19. Въпреки това положителните нагласи за умерено нарастване на акумулираните активи в допълнителните задължителни пенсионни фондовe се запазват и за второто тримесечие на годината. По отношение на активите в ДДПФ анкетираните очакват намаление спрямо първо тримесечие. Влошават се очакванията по отношение на стойността на един дял. Това е в синхрон с динамиката на доходността на пенсионните фондове, която премина на отрицателна територия в края на първо тримесечие поради кризата с Covid-19 и реализираните загуби на световните финансови пазари, предизвикани от пандемията, отчитат от Министерство на финансите. Анкетираните единодушно прогнозират, че конкуренцията на осигурителния пазар ще остане без промяна през второто тримесечие.

 

 

На въпрос какви са очакванията ви за динамиката на основния лихвен процент през второто тримесечие на 2020 г. спрямо предходното, 79% от финансовите посредници посочват, че ще се запази на сегашните си нива.

На въпрос какви са очакванията ви за движението на номиналния курс на лева към щатския долар през второто тримесечие на 2020 г. спрямо предходното, анкетираните дават минимално предимство на щатския долар спрямо лева/еврото до края на второто тримесечие. С изключение на първата половина на март, когато Федералният резерв на САЩ изненадващо предприе две значителни понижения на лихвите почти до нула, доларът беше по-силната валута през първото тримесечие. За това допринесоха икономически и политически проблеми в евро зоната. През април липсваше ясна посока, поради несигурността около изхода от кризата с COVID-19, коментират от Министерство на финансите. През май САЩ се оказа сред най-тежко засегнатите от пандемията държави, включително и икономически, и еврото възвърна част от загубите си.

Участниците в анкетата единодушно смятат, че междуфирмената задлъжнялост ще се увеличи през второто тримесечие на настоящата година. Балансовата оценка се повишава от близкa до нулата до максималната си стойност. Значителната промяна отразява и преценката на анкетираните, във връзка с очакваните негативни ефекти и икономически загуби по линия на ограниченията, свързани с пандемията. В следствие на по-ниските приходи или липсата на такива поради преустановена дейност вероятно ще забавят някои междуфирмени разплащания. Индикация в тази посока са резултатите от бизнес наблюденията на НСИ през м. април и май. В тях за увеличаване на финансовите проблеми сигнализират анкетираните в промишлеността, търговията на дребно и строителството. В услугите през май има леко понижение на показателя, но като ниво той остава значително над стойностите си от първото тримесечие. По отношение на очакванията за бизнес състоянието през следващите шест месеца, във всички сектори през май има чувствително подобрение на показателя.

 

Станете почитател на Класа