Депутатите разчистиха последната пречка по пътя на България към ERM II

Спорната поправка в чл. 29 от Закона за БНБ мина на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Текстът бе подкрепен с 14 гласа „за“ и 6 „против“. Според записаното в него, считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото.

Това означава обаче, че други държави ще могат да искат промяна на валутния курс.

Много важно уточнение е, че по-рано днес Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие в механизма, ако бъде предложен различен курс на лева към еврото, различен от сегашния.

По време на дебатите в бюджетната комисия от БСП се обявиха твърдо против промяната на чл. 29. Според Румен Гечев нищо не налага тази корекция. По думите му няма достатъчни гаранции, че с какъвто курс влезем в ERM II, с такъв ще излезем (приемем еврото). „Подписваме празен чек“, каза Гечев. От партията са против поправките на Менда Стоянова.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира пред Investor.bg, че без промяната на чл. 29 пътят на страна към ERM II и еврозната на практика щеше да бъде затворен. Той обясни, че не е имало вариант в Закона за БНБ да се допише текст, който да обвърже влизането на страната ни във валутно-курсовия механизъм с фиксиран курс.

„Ако беше добавена нова алинея, това щеше да означава автоматичен отказ от страна на ЕЦБ за влизането ни в ERM II”, каза Цонев. На въпрос как биха приели европейските ни партньори решението на парламента от днес, той посочи, че по-важна е стабилността и България ясно е показа, че не е готова на всяка цена да влезе в еврозоната.

В отговор Йордан Цонев отново припомни, че промяната не е трябвало да става през „задната врата“, но изменението в закона в комбинация с решението на парламента са най-доброто, което да се направи в тази ситуация.„ България е прецедент. Ние сме единствената страна с фиксиран в закон валутен борд. (Латия и Естония са страните с валутен борд, приети в еврозната, но при тях курсът не е фиксиран в закон, а се определя с решение на УС на централните им банки, бел. Ред). Ако това беше останало в нашия закон, щеше да има отрицателно становище от страна на ЕЦБ. Допълнителната алинея 3 от чл. 29 беше необходима. Да, ние трябваше да дадем гаранция на българските граждани, че ще се присъединим към ERM II с фиксиран курс и с него ще приемем еврото. Направихме го с решението от днес. Да, важно е как излизаме, затова има решение. Но и днешното гласуване в комисията синхронизираме нашето законодателство, така че да ни поканят. Показахме какви са нашите условия, то е наше право“, каза Цонев. Какво ще кажат другите страни няма значение, защото с това реше ние казахме, че ако курса не е този, няма да бъдем член на еврозоната. Няма драма в това", категоричен е той.

Финансовият министър Владислав Горанов отново каза, че както и да беше стартирал дебата, той щеше да е труден. „Начинът, по който са разписани европейските правила не предполага включване в ERM II с фиксиран курс“, каза той и добави, че единственото, което страната ни може да направи, ако законодателството ни не отговаря е да спрем процеса. Впрочем днес до края на деня се чака становище на УС на ЕЦБ относно относно поправката в чл. 29.

„Днес имахме избор – или да продължим в посока еврото ли да се откажем. Благодаря на всички, които приеха аргументите, че това е технологията. Съжалявам за недалновидността на някои хора от БСП, които отказаха да подкрепят ангажимента на българската държава, че тя ще влезе само с този курс. Страхът им е вероятно е от неразбиране на процедурата по присъединяването към по-тесния кръг на интеграция“, каза Горанов.

Днес имахме избор – или да продължим в посока еврото ли да се откажем.

Управителят на БНБ Димитър Радев, който също беше на заседанието на бюджетната комисия посочи, че в съдържателната част на преговорите до момента никога не е ставало дума за курса. „Очаквам да се приложи неписаното правило за страните с борд, че те ще се присъединят към еврото с текущия си курс. Единственото ни опасение бе породено от факта, че тази проблематика по документи е секретна. Преекспонирането на темата вреди“, подчерта Радев. Той посочи още, че комбинацията, която бе постигната днес (от законовата поправка и решението на НС) е оптимален вариант и показва ясната позиция на България, която ще бъде защитена от финансовия министър и управителя на БНБ по време на гласуванията между еврогрупата и ЕЦБ за това с какъв курс да се присъединим към ERM II и еврозоната.

Очаквам да се приложи неписаното правило за страните с борд, че те ще се присъединят към еврото с текущия си курс. Единственото ни опасение бе породено от факта, че тази проблематика по документи е секретна
Относно въпросното гласуване, което е тайно от обществеността и винаги в почивен ден, Йордан Цонев обясни пред журналисти, че решението се взима единодушно и ако българските представители не го подкрепят, то няма да бъде взето, т.е. не е нужно мнозинство, а пълно единодушие (тъй като имаше и такива колебания в тълкуването на разпоредбите). Ако нашите представители не се съобразят с решението на парламента от днес и приемат курс, различен от фиксирания, то това ще се тълкува като нарушение на Конституцията.

До споровете се стигна след тихомълком предложената поправка, засягаща закования в закон фиксиран курс на лева. Промените са технически и поискани от ЕЦБ и Европейската комисия в хода на напредващите преговори за влизане на България във валутния механизъм ERM II. След ескалирането на темата финансовото министерство и БНБ пуснаха координирано прессъобщения в неделя, а през седмицата на годишната среща на бизнеса с правителството Владислав Горанов и гуверньорът на БНБ Димитър Радев лично декларираха ангажимента, че България ще влезе в ERM II и в еврозоната с този курс или въобще няма да влезе.

Предстои поправките в чл. 29 да бъдат гласувани окончателно и в пленарна зала.

Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа